Kurt Cobain je svoje likovno delo postavil na naslovnico albuma Incesticide leta 1992. Foto: Wikipedia
Kurt Cobain je svoje likovno delo postavil na naslovnico albuma Incesticide leta 1992. Foto: Wikipedia
Kurt Cobain
Pevec in kitarist zasedbe Nirvana Kurt Cobain se je ob glasbi posvečal tudi slikanju in kiparjenju. Njegovo likovno ustvarjanje je bilo doslej manj znano, družina pa meni, da je napočil čas, da javnost pobliže spozna tudi to glasbenikovo stran. Foto: AP

Na tamkajšnjem Umetniškem sejmu bodo avgusta razstavili dve sliki ključne osebe seattelskega grungeevskega prizorišča. Eno izmed teh oboževalci skupine dobro poznajo, saj je z njo okrašena naslovnica kompilacijskega albuma Incesticide, druge javnost še ni videla, opisujejo pa jo kot abstraktno sliko s skrivenčeno ekspresionistično postavo, ki spominja na Edvarda Muncha.

Cobain je od malega veliko eksperimentiral s slikanjem, risanjem in kolaži, v katerih je združeval ikonografijo, ki temelji na podobnem prepletu temačnosti in humorja, kot ga prepoznamo v njegovih besedilih.

Poleg obeh slik bo agencija UTA Artist Space razstavila tudi izbor Cobainovih rokopisov, vse to pa postavila v kontekst ustvarjanja sodobnikov, ki so s svojim delom vplivali na Cobainovo umetniško govorico. Z orisom družbeno-političnega položaja zgodnjih devetdesetih let pa bodo pojasnili, čemu so se s predstavniki grungeevske scene zoperstavljali. Ob Cobainovih slikah bodo med drugim na ogled dela Mika Kelleyja, h kateremu so se zatekali kultni Sonic Youth, Joeja Bradleyja, Nata Lowmana, Elizabeth Peyton, Raymonda Pettibona in Dasha Snowa.

"Kurt Cobain je bil verjetno najbolj ikoničen glasbenik svojega rodu, vendar je njegovo vizualno ustvarjanje pogosto spregledano," besede direktorja UTA Fine Arts Josha Rotha povzema portal Art Daily. "Sliki bosta ponudili priložnost, da se Cobaina in njegove sodobnike ugleda v novi luči."

Obe sliki odražata Cobainovo ustvarjalno energijo in domiselnost ter željo po izpovedovanju stisk, s katerimi se je spopadal. Skeletom podobni liki in makovo cvetje na sliki brez naslova, ki jo je Cobain pozneje izbral za naslovnico albuma Incesticide, pripovedujejo o njegovi slabi samopodobi ter spopadanju z depresijo in odvisnostjo.

V načrtu tudi potujoča razstava Cobainovih slik
Predstavitev Cobainovih del na seattelskem umetniškem sejmu (trajal bo med 3. in 6. avgustom), je del daljnosežnejšega projekta, ki ga razvija agencija skupaj z eno od svojih dolgoletnih strank, Cobainovo vdovo Courtney Love. Ker ima UTA več Cobainovih likovnih del, vključno s slikami, risbami in kipi, razmišljajo o večji potujoči razstavi. O vrednosti slik Roth ni želel govoriti. "Težko je določiti njihovo vrednost," je dejal za New York Times. "Njegovi družini veliko pomenijo."