Zagrebška razstava je nova različica pregledne razstave, ki je bila v ljubljanski Moderni galeriji na ogled med 4. novembrom 2014 in 8. februarjem 2015. Foto: MSU
Zagrebška razstava je nova različica pregledne razstave, ki je bila v ljubljanski Moderni galeriji na ogled med 4. novembrom 2014 in 8. februarjem 2015. Foto: MSU
Tadej Pogačar
Obiskovalci bodo lahko videli dokumente, fotografije, objekte, umetniške knjige, instalacije in videoposnetke, ki popeljejo po Pogačarjevih projektih zadnjih treh desetletij. Foto: MSU
Tadej Pogačar
Razstava bo odprta do konca januarja 2016, njen kustos je Igor Španjol. Foto: MSU

Razstava Lekcija 1 - odpirajo jo danes in bo odprta do konca januarja - je različica pregledne razstave, ki je bila do 8. februarja letos na ogled v ljubljanski Moderni galeriji. Zamišljena je kot specifična montaža in ne sledi kronološki zastavitvi, ampak poudarja tematske povezave in linije v avtorjevem umetniškem ustvarjanju zadnjih treh desetletij.

Na ogled so dokumenti, fotografije, objekti, umetniške knjige, instalacije in videoposnetki, ki so nastajali od konca sedemdesetih let do današnjih dni.

Pogačar, ki s svojim delom razkriva skrite oziroma zanemarjene pojave, družbene skupine, prakse in odnose, je znan po številnih umetniških projektih, ki so bili opaženi tudi v tujini, zlasti dolgoletna zgodba o virtualnem muzeju sodobne umetnosti P.A.R.A.S.I.T.E.. Ob tem se sklicuje na teorijo Michela Serresa, ki je razvil koncept parazita, t. i. tretje osebe in predstavlja človeka kot univerzalnega parazita.

V muzeju P.A.R.A.S.I.T.E., ki ga je ustanovil leta 1993, se osredotoča na nedoločenosti in transformacije v družbenih sistemih. Zanimajo ga področja paralelne ekonomije, neo-eno kolonializma, samoorganiziranja urbanih manjšin, naredi-sam arhitekture, transformacije javnega prostora in podobno.

Od Laboratoriuma II do CODE:RED
Razstavo, ki jo je postavil kustos Igor Španjol, uvede rekonstrukcija instalacije Laboratorium II (1994), posebej pa je izpostavljen projekt CODE:RED, ki obravnava položaj delavk in delavcev v erotični industriji, njihovo organiziranje in politično delovanje ter zahteve po človekovih pravicah. CODE:RED je eden izmed Pogačarjevih najbolj odmevnih projektov, ki ga je predstavil na številnih svetovnih umetniških dogodkih, kot so bienali v Benetkah, Pragi in Sao Paulu.