Sabina Šinko, dobitnica velike odkupne nagrade 2012 Foto: Art Stays
Sabina Šinko, dobitnica velike odkupne nagrade 2012 Foto: Art Stays
Aleksander Fenos: Graffiti, zmagovalno delo Ex-tempore 2012, izrez. Foto: Art Stays
Tjaša Čuš: Maska strahu, dobitnica nagrade za mladega umetnika 2012 Foto: Art Stays

Ob slikarskem bo letos prvič potekal tudi fotografski ex-tempore. Mednarodni ex-tempore je do danes v letih 2003, 2004 in nato 2011 ter 2012 privabil na Ptuj že preko 450 likovnikov, ki so svoja platna žigosali po vsej Sloveniji, v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem.
Zbiranje prijav in žigosanje slikarskih podlag
Prijave in žigosanje slikarskih podlag bo letos potekalo po vsej Sloveniji v papirnicah Leonardo in v partnerskih galerijah v tujini od 31. januarja do 7. februarja 2013. Tematika je ponovno karnevalsko obarvana, slikarjem pa je prepuščena tudi prosta tema.
Podelitev nagrad in odprtje razstav bo v petek, 8. februarja, ob 14. uri pred Mestno občino Ptuj, dela pa bodo na ogled v Galeriji Magistrat in Razstavišču FO.VI2 v Mestnem gledališču Ptuj do 22. februarja.
Poleg glavne še več odkupnih in praktičnih nagrad
Strokovno žirijo sestavljajo galeristi in kustosi iz Slovenije, Italije, Francije in Anglije. Člani žirije – Mike Crawford iz Lighthouse Darkroom iz Londona, Vladimir Forbici, galerist in predstavnik društva, Stojan Kerbler, mojster fotografije, Sofia Macchi iz italijanske Galerije Punto sull'Arte, Sara Sist galeristka in kustosinja iz Pariza ter Simona Vidmar, višja kustosinja iz Mariborske umetnostne galerije – bodo podelili veliko odkupno nagrado Grand Prix Mestne občine Ptuj, velike in male odkupne nagrade, nagradi za avtorja do 35 let – Nagrada Galerije FO.VI, Kidričevo in druge odkupne ter praktične nagrade, ki jih bodo prispevali sponzorji.
Dodana vrednost za Kurentovanje
"Vesel sem, da se je kljub nepredvidljivim časom mesto Ptuj ponovno odločilo, da organiziramo umetniško nagrado Ex-Tempore Ptuj Karneval, saj takšen dogodek daje Kurentovanju dodano vrednost," Ex-Tempore pa z mednarodno žirijo odpira možnost širjenja slovenske umetnosti, je povedal Jernej Forbici, umetniški vodja društva in nagrade Ex-Tempore. Številni umetniki iz različnih držav s svojimi deli na svojstven način zapišejo zgodbo Kurentovanja, nagrajena dela pa ostajajo v mestnih zbirkah kot izročilo in zapis časa, še dodaja.