Brut Carniollus, Geometric 233, digitalni kolaž, originalni digitalni UV print, 80 × 80 cm, 2018. Foto: Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj - ZDSLU
Brut Carniollus, Geometric 233, digitalni kolaž, originalni digitalni UV print, 80 × 80 cm, 2018. Foto: Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj - ZDSLU
Beti Bricelj, Brez naslova, akril na platnu, 3 × (160 × 40 cm), 2018.
Beti Bricelj, Brez naslova, akril na platnu, 3 × (160 × 40 cm), 2018. Foto: Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj - ZDSLU

Med drugim se predstavlja tudi pariška razstava Cinetique, ki združuje 20 ustvarjalcev, ta hip vodilnih akterjev na geometrijskem področju.

Poleg osrednje razstave, ki prinaša dela 65 avtorjev iz več kot 20 držav, so v okviru festivala v preteklih dneh odprli tudi nekatere druge razstave. Ogledati si je mogoče postavitev o vplivu geometrije pri urejanju prostora v Kranju, razstavo mednarodnih fotografov, razstavo dunajskih umetnic, izbrane evropske krpanke in lokalno likovno produkcijo. Na festivalu bo tako mogoče tudi primerjati slovensko geometrijsko umetnost z evropsko in svetovno produkcijo.

Razstavili bodo dela letošnjega nagrajenca Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) za življenjsko delo, akademskega slikarja Danila Jejčiča, ki se ukvarja z geometrijsko abstrakcijo. Nagrado mu bodo podelili danes v Galeriji dr. Ceneta Avguština na kranjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Od ilustracije do instalacije
Po besedah umetniškega vodje festivala Klavdija Tutte je festival zastavljen tako, da bo pokazal kreativne pristope v različnih medijih, kot so arhitektura, slikarstvo, kiparstvo, instalacija, fotografija, krpanke in ilustracija. Kot pravi, je letošnji festival s tematiko geometrije na neki način zelo selektiven, saj je geometrija dokaj eksaktna veda, ki ne dopušča nedomišljenih posegov.

"Mednarodni festival likovne umetnosti v Kranju postaja ena pomembnejših likovnih manifestacij ne zgolj v Sloveniji, temveč tudi v Evropi," je prepričan predsednik ZDSLU-ja Aleš Sedmak. Letošnja tema je po njegovem mnenju za umetnike svojevrsten izziv, saj geometrija v splošnih zaznavah navdihuje našo domišljijo kot virtualni konstrukt.