Foto:
Foto:
Natalija Šeruga na platnu pričara s tančico zastrte sanjske podobe.
Marko Črtanec natančno izrezljane koščke lesa povezuje v  zanimive skulpture.

Likovni ustvarjalci, katerih dela so se pod Kiblinim vodstvom znašla na Irskem, so zelo raznoliki, saj naj bi po besedah Aleksandre Kostič – vodje umetniškega programa galerije Kibela – odslikavali raznolikost pristopov v sodobni slovenski umetnosti.

Majhna, a bogata likovna scena
Eye Try je prva organizirana predstavitev slovenske likovne umetnosti v okviru projekta evropska kulturna prestolnica. Pri Kibli so zato skušali čim bolje predstaviti mali prostor slovenske likovne umetnosti. V Corku predstavljena dela bodo tako pričala o še vedno dobro zastopanih klasičnih likovnih pristopih v slovenskem vizualnem ustvarjanju kot tudi o prisotnosti v tehnološko brezmejni prostor prihodnje dobe zazrtih umetnikih.

Klasik nenavadnih motivov
Prvi v četici slovenskih umetnikov v Corku je Marko Jakše, ki še vedno prisega na klasično slikarstvo, ki pa ga z izvirno izbiro motivov in njihovo obdelavo prilagodi zahtevam sodobnega časa. Predstavnica mlajše generacije domačih likovnikov, Uršula Berlot, skuša z uporabo pleksistekla podati lastno vizijo organskih procesov, ki potekajo v naravi, pripoveduje pa tudi o nenavadnih učinkih, ki jih ima igra svetlobe na naše zaznavanje in notranje psihološke procese.

Umiranje v pravljični deželi
Andrej Brumen Čop se v Corku predstavlja z izborom platen, na katerih je seciral temačni tematiki umiranja in obupa, ki nas zaradi nemoči pred smrtjo kljub tehnološki zmagi nad naravo še vedno težita. Z natančno izrisanimi skrivnostnimi meglicami, ki prekrivajo osrednje motive njenih slik, nas Natalija Šeruga popelje v pravljični svet odraslih. Umetnica je svoj pristop pojasnila z besedami: »Vsakodnevna realnost je tako trdna, dostopna – hočem ujeti drugo realnost, ki je krhka in minljiva.«

Kipi - pobarvanke
Boštjan Novak je v Cork pripeljal druščino svojih skulptur, pri oblikovanju katerih je združeval tako kiparske kot tudi slikarske tehnike. Drugače od stvaritev klasičnih kiparjev Novak svoje kipe popestri z barvami, tako da bi nekatere ob bežnem pogledu resnično lahko zamenjali za prave ljudi.

Izrezljane umetnine
Magdalena Pederin prisega na ustvarjanje enigmatičnih inštalacij, pri čemer domiselno izrablja možnosti, ki jih ponuja sodobna elektronska tehnologija. Dela Marka Črtanca razkrivajo umetnikovo ljubezen do lesa kot prvobitnega elementa človekovega bivalnega okolja. Natančno izrezane delčke Črtanec poveže v zanimive in do najmanjših podrobnosti načrtovane skulpture.

Lahko slikarstvo povežemo z zvoki?
Umetniški tandem son:DA si je prepoznavnost zgradil s kombiniranjem tradicionalne slikarske tehnike, računalniško proizvedenih podob ter objektov z zvočnimi impulzi, ki omogočijo opazovalcem celovito umetniško izkušnjo, ki zaposli vse čute. V Corku se z multimedijskim projektom virtualna baza Intima predstavlja tudi verjetno vodilni slovenski sodobni umetnik zadnjih let Igor Štromajer.

Fotografski dvojček
S fotografskim objektivom v čas zamrznjene podobe naravnih lepot predstavljajo delo fotografa Matevža Krivica, z zanimivimi fotografskimi portreti pa se je na zeleni otok podal Žiga Koritnik.

Slovenski umetniki se v Corku predstavljajo v galeriji Cork Vision Centre, tam pa bodo domovali do 28. aprila.

Povezovanje s kulturo
Evropska kulturna prestolnica je projekt Evropske unije, ki ga je leta 1985 zasnoval Svet ministrov. Projekta je spodbujanje kulturnih izmenjav med državami članicami Evropske unije, spoznavanje njihovih kultur, na ta način pa naj bi Evropska kulturna prestolnica prispevala k povezovanju ljudstev Evrope. Ker se je Slovenija šele lani pridružila najbolj razviti evropski zvezi držav, bo naša država tokrat šele prvič uradno sodelovala v programu.