Mačkone Jelke Reichman krasijo ljubke okrogle glave, značilni znak ilustratorkinih likov. Foto: Emka
Mačkone Jelke Reichman krasijo ljubke okrogle glave, značilni znak ilustratorkinih likov. Foto: Emka
Kajetan Kovič, Zlata ladja
Z Mačkom Murijem se sodelovanje Kajetana Koviča in Jelke Reichman ni končalo. Foto: Emka

Okrogli obrazi prijaznih, zlobnih, navihanih in igrivih mačkonov, kot si jih je zamislila ilustratorka Jelka Reichman, so zasijali v galeriji Sončnica. Razstava je spomin na prvo izdajo dogodivščin Mačka Murija, ki jih je na papir zapisal Kajetan Kovič.

Plodno sodelovanje s Kajetanom Kovičem
Leta 1939 v Ljubljani rojena ilustratorka je v dolgi karieri opremila vrsto slikanic. Pod njemi prsti so novo podobo dobile zgodbe Šivilja in škarjice Dragotina Ketteja, Nana, mala opica Josipa Ribičiča, Škrat Kuzma dobi nagrado Svetlane Makarovič, Cepecepetavček Leopolda Suhodolčana in številne druge. Sodelovanje Kajetana Koviča in Jelke Reichman pa se ni končalo pri Mačku Muriju. Reichmanova je opremila tudi druge Kovičeve zgodbice in zbirke pesmi: Zlato ladjo, Zmaja Direndaja, Pajacka in punčko in Mojega prijatelja Pikija Jakoba.

Nagrade za odlično delo
Priznanje kakovosti in izvirnosti ilustracij Jelke Reichman so tudi številne nagrade. Reichmanova je doslej prejela že nagrado Hinka Smrekarja in Levstikovo nagrado, obe za življenjsko delo. Če želimo brez pogleda v slikanice, ki jih je opremila Reichmanova, spoznati odlike njenega dela, je najbolje, da si preberemo kar utemeljitev žirije, ki je ilustratorko ovenčala z Levstikovo nagrado.

Žiranti so zapisali: "V delu Jelke Reichman se ljubkost in natančnost prepletata s humorjem in hudomušno distanco. O tem bi nemara največ lahko povedal Maček Muri, največja zvezda slovenske ilustracije, o tem bi lahko veliko povedali Moj prijatelj Piki Jakob, Dvanajst slonov ali Medvedki sladkosnedki ali nešteto otroških junakov, ki jih je naredila slavne in priljubljene."