Nagrado Majskega salona letos prejme slikar, grafik in likovni teoretik Jožef Muhovič. Foto: SAZU
Nagrado Majskega salona letos prejme slikar, grafik in likovni teoretik Jožef Muhovič. Foto: SAZU
Enakovredni priznanji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov podeljuje Zori Stančič in Aleksandri Zalokar. Foto: ARS

Razstava, ki bo na ogled do 4. novembra, je letos posvečena grafiki. V prostoru je že dolgo čutiti napetost med dvema paradigmama – starimi in novimi pogledi na grafiko, je pred odprtjem Majskega salona dejal selektor razstave, grafik in predstojnik oddelka za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani Črtomir Frelih. Zdaj, ko so se stvari vendarle nekoliko umirile, se mu je zdel pravi čas za pregled, kaj spada k starim in kaj k novim paradigmam.

Vrnitev h klasičnim tehnikam
V zadnjem obdobju se je pojavila razmeroma močna generacija mladih, ki v nasprotju s pričakovanji ne posega po novih medijih, ampak je na novo odkrila tradicionalne analogne izraze klasične grafične tehnike in se zna v njih odlično izraziti. Kot pravi Frelih, je tak trend mogoče opaziti marsikje po svetu, kar kaže, da "ta odpor, neubogljivost naravnih materialov, kjer se stvari magično ne spreminjajo samo s klikom na miško, ampak je treba vzeti kakšna bolj zavezujoča orodja v roke, mlade privlači".

Kaj čutite do grafike?
Majski salon, najstarejša slovenska razstava (pripravljajo jo od leta 1909), je letos torej namenjena umetniški grafiki osnovnega in razširjenega kroga. Frelih je dela za razstavo izbral na podlagi povabila umetnikom, naj sami povedo "kaj je grafika in kaj čutijo do nje". Želel je izkoristiti možnost, ki mu jo je nudil format razstave, in je v primerjavi z drugimi likovnimi institucijami, ki običajno nastopajo tako, da postavijo kontekst, vprašanje, temo in nato poiščejo avtorje, ki z njimi korespondirajo, umetnikom dal možnost, da sami iskreno spregovorijo o grafiki. Umetniki so to storili tako, da so predložili grafične liste in trivrstične izjave. Izjave po Frelihovih besedah segajo od analitičnih pa do zelo duhovitih.

Najboljši v svojem mediju
Po besedah predsedniške umetniškega sveta ZDSLU-ja Mojce Smerdu je pred nami izjemno dober izbor. Poudarila je, da je po prenovi – nekaj let namreč razstave niso bile selekcionirane – na vseh razstavah Majskega salona res predstavljen izbor najboljših ustvarjalcev v svojem mediju. Lani je bil na vrsti video, prihodnje leto bo slika.

Letošnjo žirijo so sestavljali predsedniki umetniških svetov osmih regionalnih društev, predsedoval ji je Bogdan Čobal. Dobitniki nagrad bodo imeli v letu 2019 skupno razstavo v Galeriji ZDSLU-ja.

Predstavnica za stike z javnostmi Olga Butinar Čeh je pojasnila, da je je Majski salon, ki ga spremlja tudi katalog, zaradi objektivnih razlogov še letos premaknjen v jesenski čas, že v naslednjem letu pa bo v prostorih Narodnega muzeja Slovenije ponovno potekal spomladi.

V središču Majskega salona tokrat grafika
V središču Majskega salona tokrat grafika