. Izraz
. Izraz "socialna obleka" označuje oblačila, ki delujejo povezovalno v smislu skupnost, pomemben del delavnic pa je tudi komunikacija - izmenjava zgodb in izkušenj. Foto: Projekt Socialdress

Projekt je nastal na povabilo galerije k predstavitvi dosedanjega Socialdressovega delovanja. Izraz "socialna obleka" označuje oblačila, ki delujejo povezovalno v smislu skupnost, pomemben del delavnic pa je tudi komunikacija - izmenjava zgodb in izkušenj.

Kot je ob razstavi zapisala umetnica, ni bilo preprosto izpolniti takega povabila, saj ji načeloma po končanih projektih ostane le malo otipljivega. Na delavnicah izdelana oblačila praviloma udeleženke odnesejo domov.

Izdelki, ki temu niso bili namenjeni, pa so bili pred dvema letoma iz Galerije Alkatraz ukradeni, kar je predstavljalo dodaten razlog za razmislek o galerijski postavitvi, ki ne bi vključevala izvirnih del.

Tako je zdaj nastala posebna pregledna razstava, na kateri serija novonastalih kolažev-plakatov osvetljuje 10 let zagnanega šiviljskega ustvarjanja. Na njih dokumentarne fotografije spremljajo besedila, ki v obliki sloganov izpostavljajo vodilne značilnosti posameznih projektov. Berejo pa se lahko tudi kot duh časa, v katerem so projekti nastali, je še zapisala umetnica.

Na prvi delavnici projekta, ki potekajo septembra 2006 v Gradcu, so udeleženke izdelovale preprosta in duhovita oblačila, od takrat pa se različni tematski najmanj enkrat letno predstavljajo v domačem in mednarodnem okolju.

Marija Mojca Pungerčar je leta 1989 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 2001 magistrirala iz novih žanrov na San Francisco Art Institute v Kaliforniji. V zimskem semestru 1992/93 je bila gostujoča študentka na Akademiji za uporabno umetnost na Dunaju.