Malešev Spomin na Benetke, mesto, ki je imelo v Mušičevemu življenju in ustvarjanju pomembno mesto. Delo, tempera na platnu, je nastalo leta 1936. Foto: Moderna galerija Ljubljana
Malešev Spomin na Benetke, mesto, ki je imelo v Mušičevemu življenju in ustvarjanju pomembno mesto. Delo, tempera na platnu, je nastalo leta 1936. Foto: Moderna galerija Ljubljana
Zoran Mušič in Miha Maleš
Miha Maleš je šest let mlajšemu kolegu Zoranu Mušiču prvič pisal leta 1935 s prošnjo, da bi napisal nekaj besed za prvo številko nove revije Umetnost, ki jo je urejal. To je bil začetek dolgega prijateljstva med dvema velikima slovenskima umetnikoma. Foto: Iz razstavnega kataloga razstave
Maleš in Mušič - prijatelja ubn sodelavca

Znameniti konjički v dalmatinski pokrajini in druge Mušičeve podobe jih pravzaprav spremljajo že dlje časa, saj letos mineva tudi 20 let, odkar so v grajski galeriji postavili stalno razstavo del tega prepoznavnega slikarja, grafika in risarja. "Mušičevi zgodbi lahko s pomočjo Maleševe zapuščine sežemo še globlje in odkrijemo stvari, ki doslej javnosti niso bile poznane," pojasnjuje kustosinja razstave Breda Ilich Klančnik.
Naslov razstave Miha Maleš - Zoran Mušič, prijatelja in sodelavca pove, da gre za predstavitev dveh umetnikov in prijateljev, katerih življenjski poti sta se prepletali in povezovali. Maleševega dela ne predstavljajo le likovne stvaritve, ampak v njegov intimen svet popeljejo tudi pisma in drugo arhivsko gradivo iz bogate zapuščine, za katero skrbi njegova hčerka Travica Maleš Grešak.

Spominska knjiga kot zapis nekega obdobja
Tu so tudi spominska knjiga Travice Maleš Grešak s slikami številnih slovenskih umetnikov in zapisi slovenskih književnikov. "Spominska knjiga je izjemen zapis slovenske umetnostne zgodovine, zapis nekega obdobja, za katerega upam, da nam ga bo uspelo izdati kot faksimile," pojasnjuje direktorica Galerije Furlan iz Ljubljane Suzana Hrovat, ki je sodelovala pri postavitvi razstave na gradu.
Ohranjeno dokumentarno gradivo, pisma, fotografije in izbrane številke prve slovenske revije za likovno področje – Umetnost (to je Miha Maleš urejal med letoma 1936 in 1944) – pomagajo osvetliti prijateljsko in stanovsko razmerje med umetnikoma, katerih delo je pomembno zaznamovalo slovensko likovno prizorišče tako v času izhajanja revije kot pozneje, ko je bilo njuno druženje le občasno in je bilo pisanje pisem toliko bolj vestno.

Razstavo spremlja tudi katalog, ki ga lahko preberete tukaj.

Vezni člen s stalno razstavo je tudi manjša zbirka Mušičevih grafik in risb, med katerimi izstopajo umetnikova najzgodnejša dela in v nekaj primerih edini grafični odtisi. Postavitev bo na gradu Dobrovo na ogled do 15. februarja 2012, zatem pa jo bodo preselili v Kamnik.

Maleš in Mušič - prijatelja ubn sodelavca