Foto:
Foto:

Razstava, ki je bila pred tem na ogled v ljubljanskem gradu Kodeljevo, prinaša 40 slik velikaga formata. To so najnovejša Jakšetova dela, nastala med letoma 2000 in 2003.

Med Nojevo barko in belo umetnostjo
Z Jakšetovo razstavo so v Kibli zaznamovali 5 let delovanja KiBele, razstavnega prostora MMC-ja Kible. Ta je namreč pričel delovati januarja 1999, do danes se je tam zvrstilo več kot 80 mednarodnih in domačih razstvljalcev, prvi pa je njeno belino napolnil prav Marko Jakše s ciklusom slik Nojeva barka.

Med bogovi in demoni
Marko Jakše, rojen leta 1959, je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pri prof. Metki Kraševec. Doslej je gledalce na razstavah popeljal skozi upodobitve sakralnega in pornografskega, simbole, mite, legende, avtoportrete, osmeljeno figuraliko in nasičene kompozicije skonstruiranih sanj v slogu zgodovinskih avantgard deformiranih kulis oziroma kičastih romantičnih krajin.

Radio Marš ponovno oddaja
Z jubilejem KiBele pa sovpada tudi začetek ponovnega oddajanja Radia Marš in to na legendarni frekvenci 95,9 MHz.

Tišina med letoma 2001 in 2004
Zavod Marš je namreč pred dobrima dvema letoma - decembra 2001 - prenehal obstajati. To je bila posledica tožbe s strani vodstva mariborske univerze, do katere je prišlo leta 1994 zaradi
neurejenih in nejasnih lastniških razmerij. Zaradi prenehanja veljavnosti radijskega dovoljenja je Marš marca 2002 - po 12 letih delovanja - prenehal oddajati.

Marš ostaja nekomercialen in študentski
Mariborska študentska organizacija in sodelavci nekdanjega Zavoda Marš, ki so bili združeni v Društvu za podporo radiu Marš, pa so se takoj lotili ustanovitve novega Zavoda Marš. Tako je mariborski radiodifuzni medijski prostor od danes opoldne bogatejši za radio Marš, ki ostaja študentski radio, prav tako pa njegova glasbena usmeritev ostaja pretežno nekomercialna, s poudarkom na predstavljanju zanimivih novih zasedb in kreativne produkcije.

Praznovanje ob ponovnem oddajanju se bo v popoldnaskih urah prestavilo v Kiblo.