Marko Jakše je ustvarjalec nasprotij, je sodoben in arhaičen, poetičen in ekspresiven, konvencionalen in anarhičen, intimen in političen. Foto: Zavod Maribor 2012
Marko Jakše je ustvarjalec nasprotij, je sodoben in arhaičen, poetičen in ekspresiven, konvencionalen in anarhičen, intimen in političen. Foto: Zavod Maribor 2012
Marko Jakše, "Si spet jokala, ljuba moja?" "Sem. In še vedno jočem. Večno bom jokala."
Marko Jakše je s svojim fantastičnim svetom na likovno prizorišče stopil v 90. letih, ko se je v Sloveniji veliko mladih ustvarjalcev odpovedalo slikarstvu. Foto: Umetnostna galerija Maribor

V mariborskem Salonu 2012, ki je v času EPK-ja postal živahno središče upodabljajoče umetnosti z vsega sveta, bodo do 30. septembra med drugim na ogled slike Premirje, Miladojka in Need, Parazol, Krik, Haluciniranje, Ecce Pavel, Air du Temps in Določanje vrednosti.
Jakše kot običajno ne sodeluje s kuratorjem, ampak samo s sodelavkami in sodelavci, ki sodelujejo v posameznih fazah procesa. Tokratno razstavo je pripravilo združenje Epeka, ki v Jakšetu prepoznava enega najboljših slikarjev na svetu in jim je po besedah predsednika združenja Petra Tomaža Dobrile v čast in veselje delati z njim.
Da bi prepoznali vrednost Jakšetovega slikarstva
Želijo si tudi, da bi največje slovenske galerije čim prej prepoznale vrednost in potencial Marka Jakšeta, da bi tako doživel ustrezno predstavitev v osrednjih razstaviščih in promocijo v mednarodnih hramih umetnosti. "To, zakaj in čemu se slovensko slikarstvo, ki je že od 80. let 20. stoletja kakovostno v samem svetovnem vrhu, ne predstavlja kot vrhunec slovenskega umetniškega ustvarjanja, pa je že politično-strukturno vprašanje, saj vseh zagrešenih napak ne moremo naprtiti stroki, ki je (bila) 'samo' na napačnem mestu, ker jo je nekdo tja postavil," še razmišlja Dobrila.
Marko Jakše se je rodil leta 1959 v Ljubljani. Leta 1987 je končal ljubljansko Akademijo za likovno umetnost, od takrat živi kot svobodni umetnik. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, za svoje delo pa je prejel več domačih in mednarodnih priznanj in nagrad.
V Mariboru je bila v galeriji KiBela pred letom dni postavitev Črni metulji, ki je bila nadaljevanje Jakšetovega ciklusa slik More Freshest Meat (Več najbolj svežega mesa), ki so nastala med umetnikovim bivanjem Avstraliji. S tem ciklom se bo Jakše prihodnji mesec predstavil tudi v Zagrebu.