Fotografija Maja Pavčka. Foto:
Fotografija Maja Pavčka. Foto:
Fotografija Bojana Velikonje.

Razstavljena dela so izbrali Jaka Gasar, Ženja Lailer, Lilijana Stepančič, Bojan Velikonja in Voranc Vogel. Razstava z naslovom Fotoreporterji med aktivnimi državljani na trgih in ulicah mest v Sloveniji od 2. novembra 2012 do 8. februarja 2013 bo v koprski Galeriji Meduza na ogled do 7. aprila.
Bolj kot umetniška fotografija jih je zanimal reportažni zapis dogodkov, v katerem so seveda pomembni tudi likovni jezik in vizualni učinki. Znotraj tega so se osredotočili na vprašanje simbolne moči dokumentarne reportažne fotografije in kompleksnosti procesa, "v katerem se realno in posamično transformirata v splošno in pomensko, ko fotografski dokument postane likovna podoba, ta pa več od tistega, kar je v realnem času videlo oko in so zaznali možgani".
Posnetki, ki se bodo vpisali v zgodovino
Namen razstave je bil med številnimi fotoreporterskimi posnetki izbrati tiste, ki se bodo vpisali v zgodovino, so zapisali ob razstavi. Med številnimi podobami slovenskih demonstracij sta v tem smislu prav gotovo izstopali dve: posnetki najrazličnejših plakatov, na katerih so lokalne izpeljanke na temo "gotov si", in posnetki zombijevskih mask, ki te proteste specifično razlikujejo od protestov, na katerih protiglobalisti po vsem svetu nosijo maske Guya Fawkesa oz. Anonimneža.
Podobe, ki oblikujejo pogled na realnost
Množične in kontinuirane družbene proteste, ki so bili novost v politični poosamosvojitveni zgodovini Slovenije, so mediji spremljali z intenzivnim poročanjem in ažurnim objavljanjem posnetkov. Fotografije poleg besed so dogodke ne le dokumentirale, temveč so jih interpretirale. Avtorje vabila so tako zanimali posnetki družbenih protestov tistih fotografov, ki delajo za medije in imajo odprta vrata do objav ter do oblikovanja interpretacije realnosti.
Zastavljena naloga pa po besedah Ženje Leiler ni bila lahka, saj do protestov še ni mogoče vzpostaviti časovne distance, poleg tega pa ti niso bili enoznačni dogodek, temveč dogajanje, ki mu ni videti konca.