Razstavo Matica Kosa v Galeriji DLUM na Židovski ulici v Mariboru odpirajo drevi ob 19. uri in bo na ogled do 9. septembra.

V galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) so pripravili razstavo svojega člana, kiparja Matica Kosa. Foto: DLUM
V galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) so pripravili razstavo svojega člana, kiparja Matica Kosa. Foto: DLUM

Razstava že s samim naslovom Most skozi znano aludira na potovanje. Asemblaži, kolaži in dela objet trouvé (t. i. najdeni predmet) govorijo o poti. Ta pot pa se, kljub simboličnim čevljem, palicam in smerokazom v obliki listov iz knjige zoologa Edmunda Brehma, dogaja na metafizični ravni.

Človekova primarna živalska individualnost
Kot osnovno sporočilo razstave je poudarjena človekova primarna živalska individualnost, ki ustvari dihotomijo z njegovo željo po pripadnosti, v hladnem in razcepljenem okolju. "Arhetipski gozd tokrat predstavlja območje disociiranih medčloveških odnosov, po katerih se pomika volk-umetnik in išče lastno etiko – integriteto, ki bi združila sociološko realnost družbe, ki ji pripada in njegov uporniški nagon," je zapisala kustosinja razstave Sara Nuša Golob Grabner.

Umetnik s svojimi deli premišljeno očrta tanko linijo družbeno-psiholoških kontrastov in njihovih spremljajočih idiosinkrazij, ki vzniknejo iz večnih notranjih in tudi splošnih konfliktov. Senzibilno povezuje stvarnost, medosebno praznino in minevanje časa ter "opozarja na prepletenost elementov, ki vodijo do obstoja brez substance in ustvarjajo prazen okvir posameznikove zgodovine, ki pa je neločljivo povezana z družbenimi spremembami. Pot do izkušnje svobode umetnika ali nasploh razmišljujoče osebe je podana kot mistična izkušnja s tokom podob".

Matic Kos (1980). Foto: DLUM
Matic Kos (1980). Foto: DLUM

Smiselno zaokrožen nabor tematik
Tako kot umetnine same je tudi postavitev v Galeriji DLUM niz kolažiranih tehnik in vizualnih informacij, pri katerih je "prioritizirana sporočilnost pridobljena skozi fragmentiranost in izpostavljenost prvinskih oblik". "Širok razpon tematik je smiselno zaokrožen in detajlirano realiziran v izpovedni meditaciji o eksistencialnih vprašanjih, razširjen z edinstvenim umetniškim jezikom pojmovanja odnosa med človekom in njegovim okoljem," je še zapisala kustosinja.

Matic Kos je leta 2007 diplomiral na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, kjer je leta 2015 končal magistrski študij in do leta 2020 deloval kot predavatelj in prodekan. Z letom 2017 je prejel priznanje umetniških del. Sodeloval je v več skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini ter se udeležil več mednarodnih umetniških kolonij. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM). Ima status samozaposlenega v kulturi in živi ter ustvarja v rodnih Trbovljah.