Petra Preželj: Zasanjana, 2014, akril na platno, 50 x 40 cm. Foto: Galerija Lek
Petra Preželj: Zasanjana, 2014, akril na platno, 50 x 40 cm. Foto: Galerija Lek
Petra Preželj
Petra Preželj: Noč, 2008, praskanka, 21 x 32 cm. Foto: Galerija Lek
Petra Preželj: Thinking on you, 2015, mešana tehnika in giclée, 44 x 55 cm
Petra Preželj: Thinking on you, 2015, mešana tehnika in giclée, 44 x 55 cm. Foto: Galerija Lek

Svet podob Petre Preželj je na videz motivno zapleten, saj se v njem vselej srečujeta resničnost in pravljičnost, stvarnost in sanjskost, tostranstvo in onstranstvo, je ob razstavi zapisal umetnostni zgodovinar in likovni kritik Iztok Premrov. Med vrsto teh nasprotujočih se motivnih prvin ni jasnih razmejitev, ampak sobivajo kot vzporedni svetovi, drug ob drugem in drug v drugem. "Slikarka je v vlogi brodnika, ki nas na svojem čolnu domišljije prevaža z ene strani reke življenja na drugo. Čeprav poskuša biti objektivna, ko komentira svet okoli sebe, hkrati v svojih podobah razgalja svoje subjektivno počutje in notranje doživljaje lastne občutljive psihe. Zapletene metafore konec koncev govorijo o njej sami, o njenih življenjskih izkušnjah in preizkušnjah, o doživljanju radosti in tudi trpljenja. Spretno jih nasloni na nenavadno bogat, izjemen in neponovljiv fantastičen figuralni svet. Človeški in živalski liki, izmišljena in pokvečena bitja, pravljične oziroma magične osebnosti so lahko s tega planeta ali morda s katerega drugega, ki 'ždi' v vzporednem vesolju," je ob razstavi še zapisal Premrov.

Veliko prvin njenih podob spremlja vtis trpkosti, celo grozljivosti, vendar slikarka zna kritično opazovati ta svet, ga preobraziti in očistiti. Izražanje svojih občutij polaga v barvo, poseže pa tudi po izraznosti črno-belih podob. Njene upodobitve delujejo kot likovni pogovor s seboj, odkrit in neposreden dialog, ki ga razgrne poglobitev v z metaforami in simboli nasičenih slike. Rdeča nit umetničinega ustvarjalnega procesa, je spontanost in neposrednosti, predajanje sprotnim impulzom, ki, kot zapiše Premrov, prihajajo iz njenih notranjih vzgibov in potrebe po likovnem samogovoru. "Morda bi lahko te njene likovne dosežke z določenega vidika celo označili kot izjemno občutene psihograme, ki jih slikarka med ustvarjalnim procesom s pomočjo čopiča in drugih risalnih pripomočkov izbrska iz globočin svoje duševnosti ter jih z vso iskrenostjo umesti v nastajajoče podobe in jim s tem vdahne smisel," še preberemo v zloženki razstave. Umetnica s svojim delom opozarja,"da je naš svet zapleten, da posameznika spremlja vrsta različnih preizkušenj – od dobrih do slabih, od sanjsko prijetnih do skrajno bolečih."

Petra Preželj se je rodila leta 1975 v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, na oddelek Grafično oblikovanje, smer vizualne komunikacije, kjer je leta 2000 študij končala pri prof. Tomažu Kržišniku in prof. dr. Stanetu Berniku. Prejela je več študijskih štipendij za mladega perspektivnega avtorja, pa tudi nekaj priznanj - leta 2012 plaketo Hinka Smrekarja na 10. slovenskem bienalu ilustracije, leta 2011 častno diplomo mednarodnega Zlatega peresa Beograd, 2004 pa na 6. slovenskem bienalu ilustracije pohvalo Hinka Smrekarja za izvirni likovni pristop. Od leta 2003 je članica društva ZDSLU, deluje na področju oblikovanja vidnih sporočil, ilustracije in slikarstva.