Prisedi Urše Vrhunc predstavlja spremembo na muzejski ploščadi, ki poudarja vabi k vsakdanji uporabi. Umetnica verjame v vzajemnost, druženje in komunikacijo v živo. Mizo pod baldahinom je zasnovala kot makro pohištvo ali mini arhitekturo in predvsem kot seme, ki omogoča srečanje ter se prepusti vitalnosti kreativnega okolja. Foto: Urša Vrhunc/SEM
Prisedi Urše Vrhunc predstavlja spremembo na muzejski ploščadi, ki poudarja vabi k vsakdanji uporabi. Umetnica verjame v vzajemnost, druženje in komunikacijo v živo. Mizo pod baldahinom je zasnovala kot makro pohištvo ali mini arhitekturo in predvsem kot seme, ki omogoča srečanje ter se prepusti vitalnosti kreativnega okolja. Foto: Urša Vrhunc/SEM
V Muzeju novejše zgodovine Celje so v sklopu projekta Soočanj na fasado muzeja razgrnili nov aktualni pano Brezposelnost, ki na simbolni ravni aktualizira stanje (brez) dela. Delavska kultura je močno zaznamovala Celje in tudi na razstavi Živeti v Celju ima zato delo poseben vsebinski sklop, Delavsko Celje. Foto: Muzej novejše zgodovine Celje
V Mestni galeriji Ljubjlana je na ogled skupinska razstava slikarskih in fotografskih del z glasbo Fragmenti sreče v umetnosti, ki zastavlja vprašanja, ali je sploh še mogoče misliti in zaznati srečo v sodobni likovni umetnosti, v svetu strahu in negotovosti, je sreča še prisotna, je že izginila, se pojavlja ali bledi, razkriva svojo podobo ali jo prekriva z drugimi, aktualnejšimi in predvsem bolj dramatičnimI temami in vsebinami? Foto: MGML
Muzej narodne osvoboditve Maribor je za muzejski dan pripravil projekt Prevzemimo muzej, v sklopu katerega bodo otroci osnovne šole prevzeli muzej ter opravljali vse dejavnosti, Foto: Muzej narodne osvoboditve Maribor

Številni slovenski muzeji ter galerije tako danes vabijo s prostim vstopom in ogledom razstav ter številnimi delavnicami, javnimi vodstvi in drugimi prireditvami.
Prostor spominov in kreativnih rešitev
Tema letošnjega mednarodnega muzejskega dne se odziva na sodoben čas in še močneje opozarja na pomembno vlogo muzejev na socialnem področju. Muzeji že dolgo niso več zgolj ustanove, ki dediščino preteklosti hranijo za prihodnje rodove. Kot je zapisano na spletni strani Slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM), želijo z letošnjim muzejskim dnem vzpodbuditi vključevanje muzejskih institucij v družbo, poudariti moč in naboj, ki ga ima bogastvo kulturne dediščine, ter njene priložnosti za konstruktivne družbene spremembe. ICOM je ob tem slovenske muzeje povabil "k interpretaciji letošnje teme, ki muzejskim institucijam omogoča glasnost in aktualnost".

Muzeji so lahko potencialni soustvarjalci družbenih sprememb, je poudarila predsednica Slovenskega odbora ICOM Tanja Roženbergar. Ponudijo lahko kreativne rešitve in številne možnosti neformalnih izobraževanj, kot so delavnice in programi za različne ciljne skupine, sooblikujejo lahko lokalne identitete, saj so hrami spominov in prostori medgeneracijskega dialoga.
Sinergični učinki z gospodarstvom, turizmom in izobraževanjem
Da pa bi zavest o sodobni vlogi muzejev še utrdili, se muzeji obiskovalcem trudijo približati na najrazličnejše načine. Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) so po besedah direktorja Blaža Peršina na široko odprli "okna in vrata" in iščejo sinergične učinke z gospodarstvom, turizmom, izobraževanjem ter drugimi področji – kot pravi, v MGML ne čakajo, ampak delujejo proaktivno. Tako so denimo prav te dni pred Mestnim muzejem Ljubljana na ogled postavili BMW Art Car. Avtomobil BMW M3 je poslikal avstralski umetnik aboriginskega porekla Michael Jagamara Nelson, ki je navdih za poslikavo našel v aboriginski dediščini.
Projekt je prvi v nizu sodelovanja med BMW Groupom Slovenija ter MGML, nadaljevali pa ga bodo z razstavo Kolo - 5200 let. Po Peršinovih besedah so namreč v BMW Group Slovenija prepoznali, da v muzeju na kolo ne gledajo le kot na arheološko najdbo izpred več kot petih tisočletij, ampak si prizadevajo podati celostno razmišljanje o tem, kje smo, kaj smo in kako vidimo prihodnost, ne le preteklosti. Poleg tega so muzeji pravi naslov za podajanje informacij obiskovalcem mesta, so živ organizem, ki soustvarja neko okolje, so mediatoriji med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, je še dejal Peršin.
Urbana srečevanja na ploščadi pred SEM
Slovenski etnografski muzej (SEM) se praznovanju mednarodnega muzejskega dne pridružuje z dvema umetniškima projektoma, ki bosta potekala na ploščadi pred muzejsko hišo. To sta avtorski projekt arhitektke Urše Vrhunc z naslovom Prisedi! Miza pod baldahinom, ki bo postal stalni uporaben eksponat in tako predstavlja zametek dogodkov in srečevanj, ki jih bo miza vzpodbudila na urbanem srečevališču, ter velika fotografska razstava Matjaža Krivica, naslovljena Urbanistan, 54 fotografij velikega formata, na katerih raziskuje mestno okolje držav tretjega sveta, s katerimi med drugim opozarja na izginjajoče se družbene vrednote, ki tonejo pod vse večjimi pritiski modernizacije.
Nagrada za najboljšo interpretacijo teme muzejskega dne
Tanja Roženbergar je napovedala, da bodo ob mednarodnem muzejskem dnevu objavili razpis za nagrado ICOM Slovenija, ki bo odprt do konca junija. Podelili bodo dve nagradi, nagrado za mednarodni prenos dela in znanj različnih slovenskih in mednarodnih projektov ter nagrado za najboljšo interpretacijo teme mednarodnega dneva muzeja.
Podelitev Valvasorjevih nagrad in priznanj
Obeleževanju mednarodnega muzejskega dneva se pridružujeta tudi Slovensko muzejsko društvo (SMD) s tradicionalno podelitvijo Valvasorjevih nagrad in priznanj ter Skupnost muzejev Slovenije (SMS). Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo letos prejme muzejska svetnica Inja Smerdel. Častno Valvasorjevo priznanje pa prejmeta višja kustosinja Lili Šturm za vzpostavitev in vodenje akcije Poletna muzejska noč ter Marijan Babič za dolgoletno prizadevanje pri ohranjanju tehniške kulturne dediščine. Podelitev Valvasorjevih nagrad in priznanj za posebne dosežke v muzealstvu bo v ponedeljek, 20. maja, v radovljiški graščini.
Valvasorjeve nagrade za leto 2012 bodo prejeli Kolektiv pokrajinskega muzeja Maribor za projekt Evropa v muzeju - muzej v Evropi, muzejski svetovalec Tomaž Nabergoj in kustos Tomaž Lazar ter oblikovalki Sanja Jurca Avci in Dolores Gerbec za razstavo Vitez, dama in zmaj v Narodnem muzeju.
Nagrajeni bosta tudi muzejska svetovalka Zora Torkar in kustosinja Janja Železnikar za stalno razstavo Odsevi kamniških tisočletij v Medobčinskem muzeju Kamnik.