Poslušanje umetniških del v prostoru, namenjenem preučevanju rastlin, obogati doživetje in omogoči povezovanje narave in umetnosti. Foto: Botanični vrt
Poslušanje umetniških del v prostoru, namenjenem preučevanju rastlin, obogati doživetje in omogoči povezovanje narave in umetnosti. Foto: Botanični vrt
Rastlinjak je razstavni prostor, ki zagotavlja ustrezne razmere za rast, raziskovanje in občudovanje izbranih rastlin. Če pogledamo s prostorskega vidika, je tak prostor zelo podoben prostorom umetniške produkcije; gledališču, galeriji, koncertni dvorani, radiu ... Povezovanje teh dveh vsebin – botanične in umetniške – je zanimiv primer prepletanja znanstvenega in umetniškega polja. Foto: Botanični vrt

Odprli so jo včeraj, prvi v njej gostuje skladatelj in oblikovalec zvočnih prostorov Boštjan Perovšek. Predstavlja se s skladbo Stenice, mrož in vrata – Steklenik 2018.

Kompozicija za osemkanalni zvočni sistem, pripravljena posebej za razstavo v Stekleniku, je osnovana na izvirni skladbi Stenice, mrož in vrata plešejo kolo iz leta 1986. Zvočni material skladbe so različna oglašanja stenic, ki so jim dodani zvoki mroža in vrat. V njej je Perovšek uporabil posnetke biologa Matije Gogale, ta mu je predal okoli 80 ur magnetofonskih zapisov napevov stenic, iz katerih je izluščil 20 vzorcev.

Sam skladbo opredeljuje kot bioakustično, čeprav bi jo bilo mogoče razvrstiti tudi med elektroakustične. Bioakustična pa ni zaradi modnih smernic bioart polja, temveč zato, ker temelji na zvočnem materialu znanstvenikov, ki se ukvarjajo s proučevanjem oglašanja živali, njegove besede povzema spletna stran Cone.

Posluh za pritajeno muziciranje žuželk
Perovšek sklada eksperimentalno elektroakustično glasbo, njegova posebnost je ustvarjanje bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, posebej žuželk. Igra tudi s skupino SAETA in ustvarja glasbo za film, gledališče, performanse in multimedijske instalacije ter zvočne prostore za muzeje in galerije.

Galerija Steklenik bo naslavljala dela, ki prek zvočne raziskave narave in okolja povezujejo umetniške in znanstvene prakse. Kot piše na spletni strani Cone, bo povezovalni prostor za snovanje, raziskovanje in predstavljanje umetniških del, razstav, performansov in spremljevalnih dogodkov.

Steklenik je partnerski projekt zavoda Cona in Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Cona je tehnično opremila in ozvočila vzhodno krilo rastlinjaka, v katerem pripravlja program galerije, Botanični vrt pa poleg zagotavljanja prostorskih kapacitet sooblikuje povezovanje med znanstvenim in umetniškim načinom raziskovanja in ustvarjanja.

Perovšek bo v Stekleniku s svojo skladbo gostoval do 2. decembra. Naslednja bo gostovala bioumetnica Saša Spačal z novim delom Plast_ika.

Novo umetniško prizorišče Steklenik
Novo umetniško prizorišče Steklenik