Lina Rica, The mother, jedkanica in suha igla, 2012. Foto: MGLC
Lina Rica, The mother, jedkanica in suha igla, 2012. Foto: MGLC

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) so vseskozi omogočali delo uveljavljenim in izkušenim umetnikom, obenem pa imeli posluh za mlajše in nekoliko manj izkušene ter bolj eksperimentalno in raziskovalno usmerjene ustvarjalce. Odprli so razstavo z naslovom Produkcija 2010-2012.

Pomembno konceptualno izhodišče za pripravo razstave temelji na vabilu umetnikom, da grafičnim delom, nastalim v ateljejih MGLC-ja, dodajo nekatera svoja najnovejša dela, ki niso nujno v neposredni povezavi z grafikami. Takšen pristop kaže vpetost grafičnega medija v celostno produkcijo posameznega umetnika in hkrati pokaže možnosti, kako lahko umetniki na formalno drugačen način osmislijo svoje ideje in jih razširijo med občinstvo, je ob razstavi zapisal kustos Božidar Zrinski.

Razstava po njegovih besedah kaže, da so bili posamezni odtisnjeni grafični listi v številnih primerih izhodišče za poznejše kompleksnejše instalacije, prostorske postavitve in knjige umetnika.

Ob prepoznavnih umetnikih, kot so Kamila Volčanšek, Petra Varl, Zora Stančič, Črtomir Frelih, Silvester Plotajs Sicoe, Mojca Zlokarnik, Svetlana Jakimovska Rodić in Lina Rica, bodo na ogled tudi dela umetnikov, ki se prvenstveno ne ukvarjajo z grafiko, a je njihova konceptualna zasnova projektov vseeno prepričljivo zaživela skozi realizacijo v grafičnih tehnikah. Med deli izstopajo zaključene serije Mine Fine in Mladena Stropnika.

Predstavljene bodo tudi grafične stvaritve umetnikov najmlajše generacije: Ane Ide Mordej, Tjaše Rener, Petre Petančič ter skupine G3, ki jo sestavljajo Boris Beja, Adrijan Praznik in Jan Tomažin.