Ob razstavi, ki bo na ogled do 3. maja, je izšel katalog z reprodukcijami razstavljenih del in besedilom kustosinje Nataše Kovšca. Foto: Pilonova galerija Ajdovščina
Ob razstavi, ki bo na ogled do 3. maja, je izšel katalog z reprodukcijami razstavljenih del in besedilom kustosinje Nataše Kovšca. Foto: Pilonova galerija Ajdovščina

V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo ob 19. uri odprli razstavo, v okviru katere bo umetnik domačemu občinstvu prvič predstavil slike in risbe, ki so nastale v zadnjih treh letih.

Struktura Štrukljevih oljnih slik, ki temelji na razgradnji in ponovni rekonstrukciji osnovnega motiva, daje videz ekrana, na katerem se pojavijo motnje v sprejemanju signala. Urbane podobe izgubljajo vez z resničnostjo in dajejo videz fiktivnega sveta, ki odraža umetnikovo osebno percepcijo kompleksnega življenjskega okolja, v katerem obstaja tudi vzporedni prostor sodobne stvarnosti, so sporočili iz Pilonove galerije.

V zadnjem desetletju se Štrukelj osredotoča predvsem na motive urbane krajine, ki dajejo vtis naključnih, fragmentarnih pogledov na mestno infrastrukturo. V svojih delih raziskuje prostor, okolje in položaj človeka v njem, pri čemer izhaja iz lastne izkušnje bivanja v velikih urbanih središčih. Najbolj ga zanima dinamika mest, razmerje med arhitekturo in človekom ter kontrasti med starim in novim oziroma med stanovanjskimi območji in industrijskimi predeli, so še zapisali v sporočilu.

Miha Štrukelj je kot predloge za svoje slike sprva uporabljal tehnološko natančne rentgenske posnetke, ki jih gledalec ne more videti s prostim očesom. Pozneje je intimne (avto)portrete notranjosti zamenjal z medijskimi podobami dramatičnih in katastrofičnih dogodkov, ki so pretresali svet, kot so bili černobilska jedrska katastrofa, Natovo bombardiranje Beograda, spopadi v Afganistanu ali teroristični napad na World Trade Center.

Štrukelj je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1999 diplomiral. Nadaljeval je z magistrskim študijem. Kot predstavnik mlajše generacije slovenskih umetnikov se je prvič samostojno predstavil leta 1998 v Galeriji P74 v Ljubljani, sledila pa je vrsta samostojnih in skupinskih razstav doma in v tujini.

Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugimi prvo nagrado za risbo na mednarodnem natečaju Henkel Art Award 2008 in štipendijo fundacije Pollock - Krasner. Njegovo delo je vključeno v zasebne in javne zbirke.