Foto:
Foto:

Začetki SEM-a segajo v leto 1833, ko so pod okriljem Kranjskega deželnega muzeja v Ljubljani zečele nastajati prve etnografske zbirke. Čez dobrih petdeset let je bil ustanovljen Etnografski inštitut, leta 1923 pa Kraljevski etnografski muzej.

Danes je v zbirkah SEM-a več kot 30.000 predmetov, ti bodo od konca naslednjega leta dalje na ogled tudi v novi razstavni hiši na Metelkovi. Tja se je Slovenski etnografski muzej preselil že pred sedmimi leti, nova razstavna hiša pa bo služila tudi razširitvi razstavnega, izobraževalnega in prireditvenega programa muzeja.

Slovestnost ob visokem jubileju je potekala danes ob 11. uri, na njen pa so, kot že rečeno, prikazali film SEM – mlad muzej dolgega spomina v produkciji Izobraževalnega programa TV Slovenija (iz cikla oddaj Humanistika), predstavili številko 13. letnika muzejske periodične publikacije Etnolog in predstavili slovensko etno glasbo v izvedbi etno glasbenikov, med njimi tudi skupine Katalena.

V sklop praznovanja pa sodi tudi priložnostna razstava dveh najnovejših donacij: freska iz Skopega na Krasu dr. Milka Matičetovega in donacije slikarke Alenke Gerlovič, njene zbirke risb in fotografij iz Makedonije.