Zlatan Vehabović, Št. 12 iz cikla Sever, 2006, olje na platnu. Foto: UGM
Zlatan Vehabović, Št. 12 iz cikla Sever, 2006, olje na platnu. Foto: UGM
Lina Rica, Collective MIx, 2005-2008, kolaž, kombinirana tehnika. Foto: UGM

Mariborski župan Franc Kangler in župan Reke Vojko Obersnel sta v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) slovesno odprla razstavo z naslovom Kairos. Kot so sporočili iz UGM, gre za umetniško zbirko ustvarjalcev hrvaške selekcije 13. bienala mladih umetnikov Evrope in Sredozemlja, ki bo v Mariboru na ogled do 18. januarja.

Kairos - pravi trenutek za spremembo
Bienale, ki združuje 21 držav evropskega dela Sredozemlja, sodi med najpomembnejše kulturne manifestacije v južni Evropi in je namenjen promociji mladih ustvarjalcev na širokem polju vizualne umetnosti, kot so likovna umetnost, film, arhitektura in oblikovanje.

Temo 13. bienala v italijanski regiji Puglia je označevala grška beseda kairos, kar v prevodu pomeni pravi čas, dobro priložnost oz. trenutek v času, ko je mogoče uresničiti spremembo.

20 avtorjev v različnih medijev
Reški Muzej moderne in sodobne umetnosti od 1990 redno organizira sodelovanje mladih hrvaških umetnikov na bienalu. Za letošnjo predstavitev so izbrali 20 avtorjev, ki ustvarjajo v različnih medijih. V Mariboru se bodo tokrat predstavili Damir Očko, Branko Pašić (oba video), Zlatan Vehabović (slikarstvo), Ana Lozica, Lina Rica (instalacije), Pulska grupa (arhitektura), Vančo Rebac (strip), Atrtuška.Grupa (spletno oblikovanje), Nikica Klobučar in Tomislav Šoban (kratki dokumentarni film).

A. K.