Obstajajo štiri kopije dela Fait d'Hiver, ena izmed njih pa je bila na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodana za okoli 4,7 milijona dolarjev (4,07 milijona evrov). Foto: EPA
Obstajajo štiri kopije dela Fait d'Hiver, ena izmed njih pa je bila na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodana za okoli 4,7 milijona dolarjev (4,07 milijona evrov). Foto: EPA
In še izvirni oglas, ki ga je Davidovici fotografiral za Naf Naf. Foto: Vocativ

Umetniku in muzeju, kjer je bilo sporno delo leta 2014 razstavljeno, je naložilo plačilo globe.

Skulptura iz porcelana
Tožbo proti Koonsu je vložil avtor oglaševalske kampanje za Naf Naf Franck Davidovici. Skulptura iz porcelana prikazuje zgornji del ženske, ležeče na hrbtu in z rokami za glavo, za njeno glavo stoji prašiček.

Delo kaže neverjetne podobnosti z oglaševalsko kampanjo, ki jo je Davidovici sredi 80. let zasnoval za Naf Naf, od izraza na obrazu ženske in njene pričeske, pa do sodčka, ki ga ima prašiček obešenega okoli vratu. Poleg tega je tudi kampanja znamke Naf Naf nosila naslov Fait d'Hiver.

V pariškem Centru Pompidou
Davidovici je tožbo vložil po tem, ko je bilo Koonsovo delo leta 2014 razstavljeno v pariškem Centru Pompidou. Obstajajo štiri kopije dela Fait d'Hiver, ena izmed njih pa je bila na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodana za okoli 4,7 milijona dolarjev (4,07 milijona evrov).

Koons trdi, da naj bi žensko v Fait d' Hiver oblikoval po svoji stalni sodelavki in (zdaj že nekdanji) ženi Iloni Staller (bolj znani kot Ciccollina), medtem ko katalog razstave skulpturo opisuje kot "Disneyjevo različico erotične fantazije", ki "identificira primarno lakoto v srcu ameriškega potrošništva".

Sodišče je odločilo, da morata Koons in Center Pompidou Davidoviciju plačati skupaj 135.000 evrov odškodnine. Ni pa odredilo zaplembe dela, kot je sicer zahteval tožnik.

Plagiatorstva ni obtožen prvič
To ni prvi primer, ko je sodišče odločilo, da je Koons kriv plagiatorstva. Marca lani je sodišče v Parizu razsodilo, da je pri porcelanasti skulpturi z naslovom Gola kopiral fotografijo francoskega fotografa. Tudi omenjena skulptura je, tako kot Fait d'Hiver, del umetnikove serije z naslovom Vsakdanjosti.

Ameriški "kralj kiča" Jeff Koons je na sodobnem umetniškem prizorišču "izbruhnil" v osemdesetih. Njegova umetnost navdih črpa iz sveta okoli sebe, iz ameriške kulture in potrošniške družbe; "prilastil" si je že vse od jumbo plakatov do sesalnikov, stripovskih junakov in plastičnih igrač.