Priložnostna razstava po besedah njenega avtorja Gojka Zupana pokaže, kako je tista prava filigranska raziskava način, da spoznamo, kje je bil Mušič, ko je iskal pravo pot z akademije. Foto: MMC RTV SLO
Priložnostna razstava po besedah njenega avtorja Gojka Zupana pokaže, kako je tista prava filigranska raziskava način, da spoznamo, kje je bil Mušič, ko je iskal pravo pot z akademije. Foto: MMC RTV SLO
Mušičevo leto
Ob Mušičevi 100-letnici

Razstavo, naslovljeno Španska vizija, je ministrica za kulturo Majda Širca odprla z umetnikovimi besedami, s katerimi je nekoč vrednotil svoje delo: "Potreben je čas, da pride ven tisto, kar nosiš v sebi, potreben je čas, da očistiš stvari, ki so odveč."

Tri mesece bivanja, dela za vse leto
Mušičevo kratko bivanje v Španiji leta 1935 je bilo nedvomno intenzivno spoznavanje drugih in sebe, je dejala ministrica. In čeprav je bil v Španiji le tri mesece, je s seboj prinesel dela za vse leto, zraven pa še številne članke, s katerimi je polnil časopis Slovenec. Tam je utrjeval vzporednice med kraško, dalmatinsko in toplo špansko krajino, je še dodala Širčeva.

Priložnostna razstava po besedah njenega avtorja Gojka Zupana pokaže, kako je tista prava filigranska raziskava način, da spoznamo, kje je bil Mušič, ko je iskal pravo pot z akademije. Po njegovih besedah je tisti umetnik, ki je "pripeljal k nam in v Evropo svojo kraško krajino, svoje prispodobe konjičkov in ljudi", vedel je, da je eden njegovih vzorov postimpresionizem, in vedel je, od kod izvira. V dokaz temu so dodali še njegovo rojstno knjigo iz njegove rojstne Bukovice.

Narodna galerija mu je prva razstavila sliko
Poleg tega razstava opozarja na njegovo pozabljeno vez z galerijo. Prav Narodna galerija oziroma njen tedanji ravnatelj Janez Zorman sta bila namreč že leta 1934 tista, ki sta prepoznala Mušičev talent in mu, ob pomoči mariborske občine, leta 1935 omogočila študijsko pot v Španijo. Galerija tudi že več kot 70 let hrani njegovo prvo sliko, ki je bila vključena v katero koli galerijsko zbirko. To je Kastiljska krajina, ki jo je prav tako mogoče videti na razstavi.

Mušičeva stoletnica je po Zupanovem prepričanju tista stoletnica, ki smo jo dolžni slaviti. Vendar pa "moramo Mušičevo leto praznovati ne le z zunanjim bliščem, čeprav smo veseli zlatnikov in srebrnikov, znamk in kuvert, reklamnih napisov in vsega drugega, ampak predvsem tako, da se poglobimo v njegove slike", je poudaril.

Razstavi tudi v TR3 in Hitovem poslovnem centru
Obletnici se te dni poklanja več galerij - razstavo njegovih del so namreč odprli še v ljubljanski galeriji TR3 in v Paviljonu Poslovnega centra Hit v Novi Gorici. Mušičevo leto pa bo sklenila napovedana velika retrospektivna razstava v prenovljenih prostorih Moderne galerije v Ljubljani.

Foto: Blaž Kosovel

Mušičevo leto
Ob Mušičevi 100-letnici