V Narodnem muzeju vas danes vabijo na vodenje po razstavi Pisalno pohištvo na Slovenskem. Foto: BoBo
V Narodnem muzeju vas danes vabijo na vodenje po razstavi Pisalno pohištvo na Slovenskem. Foto: BoBo
Darja Pirkmajer
Med vidnejšimi projekti Darje Pirkmajer velja omeniti Kelte na Celjskem, Rifnik in Knežji dvor v Celju. Foto: YouTube

Letošnji dan poteka na temo Muzeji in kulturne krajine in po besedah predsednice slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta - ICOM Tanje Roženbergar nadgrajuje razumevanje muzejskega dela in poslanstva zunaj muzejskih zidov. Poudarja priložnosti in izzive povezovanja muzeja s prostorom, okoljem in pokrajino, v katerih deluje, ter njenimi prebivalci in skupnostmi.

Odprtje več razstav in podelitev nagrad
Danes bodo odprli več razstav, med njimi razstavo del Zorana Mušiča v Narodni galeriji. Na razstavi v Narodni galeriji bodo v glavnini razstavljena dela iz umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič, ki zajemajo skorajda celotno Mušičevo ustvarjalno obdobje. Nastala so med letom 1935, kmalu po tem, ko je umetnik sklenil študij na zagrebški akademiji, in letom 1999, ko je ustvaril zadnje serije. Razstavljenih bo 62 izbranih del.

V okviru muzejskega dne bo slovensko muzejsko društvo podelilo Valvasorjeve nagrade in priznanja. Dobitnica Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo za leto 2015 je muzejska svetovalka v Pokrajinskem muzeju Celje Darja Pirkmajer.

Na predvečer muzejskega praznika so pred Slovenskim etnografskim muzejem odprli razstavo Nacionalni muzeji Slovenije, na kateri se z izbranimi podobami predmetov iz svojih muzejskih zbrik predstavlja 12 slovenskih narodnih muzejev.

ICOM je 18. maj za mednarodni dan muzejev razglasil leta 1977. Mednarodni muzejski dan praznujejo v več kot 35.000 muzejskih institucijah v več kot 140 državah.

Pestra ponudba muzejskih hiš
Muzeji na široko odprli vrata
Mednarodni muzejski dan pri nas
Pestra ponudba muzejskih hiš
Muzeji na široko odprli vrata
Mednarodni muzejski dan pri nas