Lopez Sanz Pablo Ruben: Flat Iron. Foto: Castra 2015
Lopez Sanz Pablo Ruben: Flat Iron. Foto: Castra 2015
Garip Rukiye: Creek with stones.
Garip Rukiye: Creek with stones. Foto: Castra 2015
Salim Mathkour: Iraqui Marches.
Salim Mathkour: Iraqui Marches. Foto: Castra 2015
Amit Kapoor: My City Delhi.
Amit Kapoor: My City Delhi. Foto: Castra 2015
Ekaterina Ziuzina
Ekaterina Ziuzina: Rodion. Foto: Castra 2015

Na mednarodni javni razpis za Castro 2015 je v prvem krogu prispelo kar 648 likovnih del, žirija je v drugi krog povabila 215 avtorjev. V končni izbor za prvi bienale akvarelov se je uvrstilo 184 slikarjev iz 54 držav. Otvoritvena slovesnost bo v soboto, 29. avgusta, ob 17.00 uri v atriju galerije Lična hiša v Ajdovščini, v primeru slabega vremena pa v dvorani Prve slovenske vlade v Ajdovščini. Na odprtju bodo podelili tudi odkupne nagrade in priznanja.
Najboljša dela je izbrala mednarodna žirija v sestavi: Aleksander Bassin (kurator in likovni kritik), dr. Jerica Ziherl (likovni kritik in kurator s Hrvaške), prof. Ernesto L. Francalanci (kurator in likovni kritik iz Italije), Nataša Kovšca (kurator in likovni kritik), Danilo Jejčič (slikar), Franc Golob (slikar) in Azad Karim (slikar).

Nagrajenci Castre 2015
Dobitniki častnih diplom so: Ekaterina Ziuzina (Belorusija), Lopez de Zamora Herrero (Peru), Zala Bhavesh (Indija), Muriel Bothier Chartain (Francija) in Tan Suz Chiang (Malezija).

Mednarodna žirija je nagrade obrazložila tako: "Pri Ekaterini Ziuzini je izjemna izrazna prepričljivost v interpretaciji obraza, mimika se razkriva v radikalno realističnem slogu. Peruanski umetnik je pričaral popoln urbani pejsaž v trenutku velemestne zastalosti in odtujenosti. Pri indijskem nagrajencu je izrazita študija lesene arhitekture, ki se poigrava z mešanico svetlobe in senc v nasprotju z drugim planom. Francoski nagrajenec je izrazit v abstraktnem tenkočutnem videnju v sivih tonskih odtenkih. Malezijska častna diploma pa je za uspešno sintezo večjih planov, ki skupaj tvorijo zanimivo urbanistično videnje."
Odkupne nagrade pa so prejeli: Kolarić Branko (Hrvaška) "za uspešno združitev tonske prevlade in strukturnega abstraktnega izraza", Lopez Sanz Pablo Ruben (Španija) "za ptičjo perspektivo urbane velemestne strukture, ujeto v večerne odmeve neonske civilizacije", Zoran Ogrinc (Slovenija) "za barvito močno zaznavno in hkrati figurativno sluteno izvedbo v akvarelu", Poghoshian Peto (Armenija) "za strukturno radikalno realistično videnje organskega mnoštva", Amit Kapoor (Indija) za "realistični 'snap' posnetek urbanega središča z detajli tudi oddaljenega horizonta", Garip Rukiye (Turčija), Žarko Vrezec (Slovenija) za "barvito močno zaznavno in hkrati figurativno sluteno izvedba v akvarelu", Salim Mathkour (Irak) za "fantazijski preplet realističnega motiva in barvno bogate svetlobne magije", Ana Unduraga (Španija) za "eksemplarični primer krajinskega pejsaža na meji med optičnim in abstraktnim videnjem" in Andrej Pavlič (Slovenija) za "izjemno zanimivo površinsko geometrizirano strukturo z barvno usklajenimi minimalističnimi poudarki".

Simpozij o akvarelu
Pomemben spremljevalni dogodek enomesečne Castre 2015 bo Simpozij o akvarelu, ki se bo odvijal 26. septembra 2015 popoldne v dvorani Hiše mladih v Ajdovščini. Franc Golob, slikar in izvršni sekretar Castre, napoveduje: "V teoretičnih ekspozejih bomo razpravljali o akvarelu kot samostojni likovni zvrsti, o možnostih tehnološkega in izpovednega razvoja ..., in seveda o razmerjih med likovnimi ustvarjalci, galeristi in občinstvom."
V spremljevalnem programu prvega bienala akvarela bodo potekale številne likovne delavnice v Ajdovščini, Vipavi, Štanjelu in Oseku.
Za razstavljavce – slikarje in njihove spremljevalce – bodo organizirani celodnevni slikarski itinerarji po Vipavski dolini, na Kras, v Goriška brda in Kanal ob Soči.
V času Bienale Castra 2015 bo delovala Info Točka na Prešernovi ulici v Ajdovščini, kjer bodo poleg informacij o razstavi in Simpoziju na voljo tudi katalogi Bienale Castra 2015 in spominki, povezani z Bienalom in Vipavsko dolino.

Mojca Dumančič, TV Slovenija
Foto: Castra 2015