Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici. Foto: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici. Foto: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
Kostanjevica
V Kostanjevici nastajajo kipi iz hrastovega lesa. Foto: www.kostanjevica.si

Tokratni kiparski simpozij v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, ki je predlani praznoval 50. obletnico, bodo konec meseca končali z umestitvijo novih skulptur v galerijski park.

Buglass izdeluje skulpturo oziroma eliptično in podolgovato narobe obrnjeno barko, zloženo iz lesenih obročev, ki se med seboj podpirajo, naslovil pa jo je Ladja. Njegova bolgarska kolegica Pobornikova izdeluje skulpturo Cvetje, ki skuša ujeti lepoto narave, medtem ko slovenski udeleženec simpozija Stanek ustvarja delo z naslovom QR-koda, ki predstavlja spletne strani kostanjeviške galerije in občine Kostanjevica na Krki.

Skulptur je že nad sto
Kot pojasnjuje direktor galerije Bojan Božič, so mednarodna kiparska srečanja nastala na pobudo Jakoba Savinška in Janeza Lenassija oziroma kiparjev, ki so se zgledovali po prireditvi v St. Margarethnu v Avstriji. Leta 1961 sta se odvijala prva simpozija v Kostanjevici na Krki, kjer kiparijo v hrastovem lesu, in v Seči pri Portorožu, kjer kiparji ustvarjajo v kamnu. Omenjenima krajema sta se pozneje pridružila še Ravne na Koroškem in Maribor, plod dolgoletnih kiparskih srečanj v Kostanjevici na Krki pa je več kot sto lesenih skulptur na prostem.

Razstavljene so v vrtovih nekdanjega samostana, kjer od leta 1974 domuje Galerija Božidar Jakac, v mestu in njegovi okolici.

Kdo so letošnji ustvarjalci?
Donald Buglass se je leta 1962 rodil na Novi Zelandiji. Na Nacionalni umetniški šoli v avstralskem Sydneyju je diplomiral leta 1991, udeležil pa se je že številnih kiparskih simpozijev po vsem svetu.

Liliya Pobornikova se je leta 1979 rodila v Bolgariji. Študirala je na Visoki šoli za umetnost v Tryavni in na Akademiji likovnih umetnosti v Sofiji. Leta 2008 je končala magistrski študij in se osredotočila na skulpture iz lesa. Sodelovala je na vrsti kiparskih simpozijev v domovini in tujini. Živi in ustvarja v Španiji.

Mitja Stanek se je rodil leta 1964 v Mariboru. Na tamkajšnji Pedagoški fakulteti je leta 1986 diplomiral iz likovne vzgoje, na kiparskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pa je diplomiral leta 1995. Živi in ustvarja na Kapelskem Vrhu.