Razstava ponuja sprehod skozi čas po najstarejšem slovenskem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Razstava ponuja sprehod skozi čas po najstarejšem slovenskem mestu. Foto: MMC RTV SLO

Del razstavljenih vedut prihaja iz muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, del pa jih je nastal s pomočjo fotografa Borisa Fariča, ki se podpisuje pod razstavo Tempora mutantur.

V ptujskem muzeju hranijo zbirko negativov na steklu, ki je dediščina leta 1893 ustanovljenega ptujskega Muzejskega društva, in del te zbirke so tudi posnetki posameznih predelov mesta oziroma njegovih ulic, posnetki pomembnih dogodkov v mestu in naravnih nesreč ter vedutni posnetki mesta in okolice. Negativi na steklu so pomemben zgodovinski vir, ki se tako kot fotografije uporabljajo za proučevanje muzejske dediščine z znanstveno, zgodovinsko in estetsko vrednostjo. Odražajo gospodarske, kulturne in politične razmere posameznega obdobja.

Farič je v okviru študijskih namenov iz muzejskega fonda izvirnih negativov na steklu razvil in digitaliziral stare črno-bele fotografije, ta odraz bogate zgodovine najstarejšega slovenskega mesta pa dopolnil s svojimi večinoma dokumentarnimi fotografijami mesta, ki so nastale v zadnjih osmih letih.

Farič spada v srednjo generacijo ptujskih fotografov in je od leta 1995 kot muzejski fotograf tudi zaposlen v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož. V tem času je posnel veliko fotografij muzejskih predmetov, njegove fotografije je mogoče najti tudi v številnih publikacijah. Muzejske zbirke negativov na steklu je Farič na Ptuju predstavil že leta 2008, leto pozneje v Ormožu ter leta 2010 v Dornavi.