Likovno srečanje bo pospremila tudi obsežna kataloška publikacija. Foto: Siniša Rančov
Likovno srečanje bo pospremila tudi obsežna kataloška publikacija. Foto: Siniša Rančov
Sinji vrh
Zaključek srečanja bo v petek spremljal dan odprtih vrat. Foto: Siniša Rančov

Domače in tuje avtorje so izbrali različni selektorji, likovni kritiki, umetniki in galeristi. Med slovenskimi ustvarjalci se bodo na Sinjem Vrhu navdihu prepuščali Žarko Vrezec kot častni gost, Tanja Špenko, Milena Braniselj, Gregor Pratneker, Zoran Srdić Janežič, Klementina Golija, Milena Gregorčič, Črtomir Frelih, David Ličen, Polona Kunaver Ličen, Maša Gala, Katja Felle in Borut Grce - Brut. Iz tujine prihajajo Georg Brandner in Fritz Rathke iz Avstrije, Toner Lazarić iz Hrvaške oz. Velike Britanije, Helga Kristjandottir iz Islandije, Stefano Cescon iz Italije, Vlado Goreski iz Makedonije, Malgorzata Chomicz iz Poljske, Aleksandra Rakonjac iz Srbije ter častni gost Serhiy Savchenko in Vasilij Savchenko iz Ukrajine.

Krajina kot likovni problem
Častna gosta Savchenko in Vrezec bosta svoj opus predstavila na razstavah, ki sledijo delovnemu druženju. Že v času simpozija pa bodo novonastala dela malega formata razstavili v galeriji Lična hiša v Ajdovščini. S predavanjem bo simpozijski del druženja pospremila krajinska arhitektka Ana Kučan, ki bo spregovorila o oblikovanju krajine kot likovnem problemu.

Petkov sklep srečanja bo pospremil dan odprtih vrat, osrednja pozornost kulturnega programa pa bo namenjena umetnikom in njihovim novonastalim delom, ki bodo takrat že prvič na ogled. Pozneje bodo nastala dela na ogled tudi po drugih krajih po Sloveniji in v tujini. Razstavili jih bodo v galeriji Kosovelovega doma v Sežani, razstavišču Nikolaja Pirnata v Idriji, Šivčevi hiši v Radovljici in galeriji A. Kosič iz Gorice.