Muzejsko zgradbo je oblikoval arhitekturni biro Heneghan Peng iz Dublina. Foto: www.palmuseum.org
Muzejsko zgradbo je oblikoval arhitekturni biro Heneghan Peng iz Dublina. Foto: www.palmuseum.org
Jack Persekian
Zdaj že razrešeni direktor muzeja, Jack Persekian, ob polaganju temeljnega kamna leta 2013. Foto: AP
Palestinski muzej
V prihodnosti bodo na razstavah raziskovali "kulturni pomen mučeništva" in odpirali debato o tem, katero ljudstvo je v teh krajih živelo prvo, in novejše selitve etničnih in verskih manjšin. Foto: www.palmuseum.org

Dolgo načrtovana in oglaševana otvoritvena razstava, Never Part, bi morala v ospredje postaviti artefakte palestinskih beguncev. A po nedavnem sporu med muzejskim direktorjem in odborom, ki je privedel do razrešitve prvega moža muzeja, je bilo odprtje odpovedano. No, odprtje v resnici bo - udeležil se ga bo tudi palestinski voditelj Mahmud Abas - a muzejski predstavnik za stike z javnostjo je že potrdil, da v muzeju "sploh ne bodo razstavljeni nobeni eksponati".

"Vredno je odpreti celo prazen muzej"
Predsednik muzejskega odbora Omar Al Katan je položaj za The New York Times opisal z besedami, da so Palestinci "tako potrebni pozitivne energije", da je vredno odpreti celo prazno stavbo. "Simbolično je to ključnega pomena," je poudaril, a priznal, da bo naslednja faza, torej pripravljanje razstav, "tista vznemirljivejša".

Na Zahodnem bregu, kjer Palestinci že leta skušajo v odporu proti Izraelcem vzpostavljati politične institucije, je trenutna usoda zbirke vsaj toliko zgovorna, kot bi bila kakršna koli dejanska postavitev. Številni aktivisti opozarjajo, da se 81-letni Abas in njegova administracija vse bolj medlo naprezajo za učinkovino vlado, nove generacije, ki bi jih zamenjala, pa ni na obzorju. Muzej financira zasebna organizacija, Taawon, ki ni povezana z nobeno politično stranko.

Predmeti, ki pričajo o izgnanstvu
Razstava Never Part, ki jo je vrsto let razvijal (zdaj že nekdanji) direktor Jack Persekian, je bila zasnovana okrog "umetniških reinterpretacij" predmetov, na primer denarnic in ključev, ki so jih Palestinci po vsem svetu obdržali v spomin na domove, ki so jih morali zapustiti na ozemlju, ki danes spada pod Izrael.

Razlogi za razrešitev
Persekian je za The New York Times povedal, da je privolil v svojo razrešitev, ko mu je odbor dal vedeti, da njegovega projekta ne podpirajo več - nikoli pa mu, po njegovih besedah, niso razložili, zakaj. "Niti predstavljati si ne znam, kaj se je zgodilo."

Quattan odgovarja, da so ocenili, da Persekian po njihovem mnenju v svojem triinpolletnem mandatu okrog sebe ni zbral dovolj strokovnega osebja, ter da so zunanji strokovnjaki kritizirali njegov koncept razstave.

V muzeju so pred kratkim izbrali novega direktorja, Mahmouda Hawarija, "vodilnega kuratorja v British Museumu" in strokovnjaka za zgodnjo islamsko umetnost, arheologijo in arhitekturo. Hawari napoveduje, da bo palestinski muzej "institucija, ki bo povezovala Palestince, doma in v izgnanstvu, kjer koli pač živijo".

Politika satelitskih razstav
25. maja bodo v Bejrutu odprli "satelitsko razstavo", naslovljeno Po šivih: Politična zgodovina palestinskih vezenin. Katan napoveduje, da je to šele prva v večji seriji "gostujočih" razstav zunaj ozemlja Zahodnega brega, saj tja ljudje čez mejne kontrole le s težavo pripotujejo.