Anka Krašna: Ujeti zrak, 2012/2015, olje na platnu, steklo, steklena plastika / konceptualni projekt, 15 × 30 × 30 cm
Anka Krašna: Ujeti zrak, 2012/2015, olje na platnu, steklo, steklena plastika / konceptualni projekt, 15 × 30 × 30 cm "Njena skulptura na Majskem salonu, pri kateri je v steklu ujeti zrak v povezavi s poslikano podlago, deluje misteriozno in karizmatično," je bilo zapisano ob nagradah Majskega salona 2015. Foto: Schleifmuhlgasse 12-14
false
Katja Smerdu: Vezi II, 2014 jeklena žica, les, 32 × 28 × 30 cm. "Njene skulpture so forme, ki so spletene iz žice in postavljene na leseno podlago. Pred nas je postavila prefinjeni kiparski izdelek, ki povezuje preteklost in sedanjost, predvsem pa poudarja vrednote, tako duhovne, kot materialne, ki so že skoraj pozabljene," je bilo zapisano ob nagradah Majskega salona 2015. Foto: Schleifmuhlgasse 12-14

Na razstavi, ki bo na ogled do 29. septembra, so predstavljena dela Anke Krašna, Marije Prelog, Vanje Merviča, Katje Smerdu, Boštjana Drinovca in Nike Autor. Vsak izmed njih je na svoj način interpretiral temo razstave, po kateri ta nosi tudi naslov: Zrak (Air/Luft).
Zrak je nenadomestljiv za življenje in neviden, v pregovorih in frazah pa ga najdemo tako v kontekstu pozitivno kot negativne naravnanosti, kot na primer "lahko bi eksplodiral", "šel je v luft", "nekaj leži v zraku" ali "jemlješ mi zrak za dihanje". Kot bistveno komponento našega življenja ga v jeziku uporabljamo kot sinonim pri posebnih stanjih, je ob razstavi zapisala kuratorka Denise Parizek.
Lastne interpretacije skupne teme
Avtorji so se poglobili v nanouniverzum, katerega strukture, barve, forme so nam neznane in nevidno želeli narediti vidno, pri tem pa vsak ostaja pri lastnem videnju in postopkih umetniškega dela. Anka Krašna steklene skulpture prevaja v sliko, Katja Smerdu se predstavlja z medprostori, dela Nike Autor ostajajo na polju politične angažiranosti, dela Marije Prelog označuje tridimenzionalnost, Vanje Merviča tehnična obdelava in Boštjana Drinovca znanstveni pristop.
Predstavitve nagrajencev Majskega salona
Z razstavljenimi deli so se umetniki med drugimi predstavili že maja in junija na Majskem salonu 2015 v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini, razstavi, ki jo za svoje člane z namenom popularizacije slovenske likovno vizualne umetnosti pripravlja Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Tu je prvič sodelovala tuja selektorica, mednarodno priznana kustosinja in galeristka Denise Parizek z Dunaja, ki je med 125 sodelujočimi avtorji izbrala šest nagrajencev MS 2015 – Zrak. Nagrajeni avtorji so se poleti predstavili tudi na razstavi v razstavnih prostorih Vivo cateringa v Ljubljani, ZDSLU pa v prihodnje želi še razširiti mednarodno predstavitev nagrajencev.
Razstava v galeriji Schleifmühlgasse 12-14, ki jo vodijo umetniki in s svojim programom ter lokacijo v središču mesta letno privabi okoli 70.000 obiskovalcev, predstavlja tudi trajnejše sodelovanje med galerijo in ZDSLU-jem, piše na spletni strani galerije. Med drugim prihodnje leto načrtujejo skupni širši evropski projekt.