Vojni opus Josipa Pelikana obsega več kot 3.000 fotografij iz okupiranega Celja, kjer je bil uradni mestni fotograf. Foto: Muzej novejše zgodovine Celje
Vojni opus Josipa Pelikana obsega več kot 3.000 fotografij iz okupiranega Celja, kjer je bil uradni mestni fotograf. Foto: Muzej novejše zgodovine Celje
Robert Hutinski: Za-bris
V seriji Roberta Hutinskega, naslovljeni Za-bris, so uporabljene tudi fotografije iz fotoarhiva Muzeja novejše zgodovine Celje in fotografije iz nekaterih zasebnih zbirk. Foto: robert-hutinski.com

Josip Pelikan (1885-1977) je imel kot uradni celjski mestni fotograf priložnost, dovoljenje oziroma nalogo fotografirati tudi okupirano mesto, tako da njegov vojni opus obsega več kot 3.000 fotografij iz okupiranega Celja. Prevladujoči motiv na njih so manifestacije, zborovanja in praznovanja, ki jih je organizirala okupacijska oblast z namenom nagovoriti in motivirati najširše prebivalstvo ter utrditi njihovo povezanost z novim režimom in državo.

Fotograf je večino svojega ustvarjalnega obdobja preživel v Celju. V 20. letih preteklega stoletja, ko je bil star 35 let, je kupil hišo s fotografskim ateljejem in tako je to mesto postalo središče njegove ustvarjalnosti vse do smrti. Ustvaril je najmanj 25.000 fotografij, velja pa predvsem za mojstra portretov. O njegovem bogatem ustvarjalnem življenju priča tudi stalna muzejska postavitev - fotografski atelje Josipa Pelikana v Celju.

Na razstavi so njegove fotografije združene pod naslovom Okupirano Celje (1941-1945) na fotografijah Josipa Pelikana.

In še Hutinski …
Razstavo Za-bris, ki predstavi delo Roberta Hutinskega, sestavljajo fotografije oziroma fotografski kolaži iz treh tematskih serij avtorjevega opusa. Štiri dela so iz serije 20. stoletja, osem jih je iz serije Dom - otroška zgodba, preostale pa so del najnovejše serije, po kateri je postavitev tudi naslovljena. V tej seriji je uporabil tudi fotografije iz fotoarhiva Muzeja novejše zgodovine Celje in fotografije iz nekaterih zasebnih zbirk.

Robert Hutinski se je rodil leta 1969 v Celju, kjer živi še danes. Pripravil je nekaj samostojnih in se predstavil na več skupinskih razstavah v Sloveniji in po svetu. Za svoje fotografije je prejel več priznanj in nagrad.

Razstavo, ki jo je pripravil Muzej novejše zgodovine Celje, bodo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani odprli ob 18. uri.