Zgradba muzeja je skorajda končana, Foto: MMC RTV SLO
Zgradba muzeja je skorajda končana, Foto: MMC RTV SLO
Aljažev stolp, ki že 114 let kraljuje na Triglavu, naj bi bil že docela dodelan, zaradi česar bi ga nekateri želeli prestaviti v muzej, na vrhu pa postaviti kopijo. Foto: Jure Zoubek

Predvidena vrednost naložbe znaša 3,2 milijona evrov, pri čemer predstavljajo 1,6 milijona evrov sredstva strukturnih skladov EU-ja za vzpodbujanje regionalnega razvoja, 650.000 evrov bo prispevala občina Kranjska Gora, 500.000 ministrstvo za kulturo, 400.000 pa ustanova Avgusta Delavca, ki so jo lani z namenom zbiranja sredstev za muzej ustanovili Planinska zveza Slovenije, Slovenski gorniški klub Skala in PD Dovje-Mojstrana.

Ohranjanje slovenske planinske dediščine
Cilj naložbe je vzpostaviti slovenski planinski muzej kot središče, ki bo z raznovrstnimi dogodki generiralo nove možnosti za razvoj turizma v Mojstrani, obenem pa bo predstavljal tudi dopolnilo k turistični ponudbi občine Kranjska Gora, celotne gorenjske regije in Slovenije nasploh. Vodja projekta Miro Eržen poudarja, da bodo v muzeju ohranjali slovensko planinsko dediščino, predstavljali vzgojno naravovarstvene vsebine planin ter promovirali planinsko dediščino doma in po svetu.

Original v muzej, kopija na Triglav?
Predsednik planinske zveze Franc Ekar pa je predstavil tudi namere zveze za prestavitev Aljaževega stolpa muzej. Stolp je namreč po Ekarjevih besedah že zelo načel zob časa, zato želijo na vrhu Triglava namestiti identično kopijo stolpa iz leta 1895. Sicer pa je bil Aljažev stolp leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Predsednik meddruštvenega odbora PD Gorenjske France Benedik pa je spregovoril o delovanju in aktivnostih odbora. Pojasnil je, da je v vzdrževanje in oskrbo planinskih postojank vloženega ogromno prostovoljnega dela. Obenem je pojasnil, da je bilo lani v odboru 8916 članov, od tega jih je največ v PD Kranj (1132), čez 1000 jih je tudi v PD Radovljica in ŠD Škofja Loka.

V soboto na Krvavcu tradicionalno srečanje gorenjskih planincev
Načelnik komisije za planinske poti v okviru PZS Tone Tomše pa je dejal, da imajo gorenjska planinska društva v oskrbi 315 poti na Gorenjskem, čeprav je poti še več. Skupno imajo 81 markacistov. Ob tem poudarja, da so urejene in dobro označene poti zagotovilo za večjo varnost na planinskih poteh. Tako tudi za letos načrtujejo nekaj obnov planinskih poti. Sicer pa bo to soboto na Krvavcu pri Planinskem domu na Gospincu potekalo tradicionalno srečanje gorenjskih planincev.