Foto:
Foto:
Afrodita je bila priljubljen motiv antičnih kiparjev. Foto: EPA
Kipi starogrških kiparjev še vedno vzbujajo občudovanje obiskovalcev muzejev. Foto: EPA

Sklad upravlja Gettyjev muzej v Los Angelesu, eno najpomembnejših umetnostnozgodovinskih zbirk v ZDA, skrival pa naj bi dokumente o 40 nezakonito izkopanih najdbah iz antičnega Rima. Te naj bi kasneje obogatile zbirko Gettyjevega muzeja. Najbolj dragocen predmet zbirke je starogrški kip boginje Afrodite.

Fotografiranje predstavljanja "robe"
Los Angeles Times je objavil dokument, ki dokazuje pogovore med trgovci z nezakonito izkopanimi antičnimi umetninami in predstavniki sklada. Pri Gettyju trdijo, da se je časnik nezakonito dokopal do dokumentov, in še naprej zanikajo vpletenost v nečedne posle. Med dokumenti, ki so jih odkrili novinarji Los Angeles Timesa, so fotografije in pisma, ki dokazujejo, da so "mešetarji" z arheološkimi izkopaninami muzejskemu vodstvu ponujali bogato arheološko pošiljko.

Obljubili so tesno sodelovanje
Gettyjev odvetnik Richard Martin in izvršni direktor Gettyja Barry Munitz obstoja dokumentov sicer nista zanikala, odklonila pa sta njihovo objavo v javnosti. Martin je sicer zagotovil, da bosta tako sklad kot muzej tesno sodelovala z italijanskimi preiskovalci, saj naj bi bila ameriška ustanova le po pomoti vpletena v spletko z antičnimi dragocenostmi, ki sedaj polnijo njene police.

Glavni krivec naj bi bil glavni kurator muzeja Marion True, ki so ga že julija v Rimu obtožili kriminalne zarote in načrtovanja sprejema pošiljke arheoloških izkopanin. Rimsko sodstvo je primer začasno odstavilo na stranski tir, proces pa naj bi se nadaljeval novembra.

Kraja strogo varovanih dokumentov
Pri Gettyju so razočarani nad delovanjem časopisa Los Angeles Times. Novinarji naj bi namreč ukradli dokumente in si jih skrivaj ogledali, nato pa napisali senzacionalistični članek.

Predstavitev vsega, kar je lepo
Gettyjev muzej se je razvil iz zasebnega muzeja J. Paula Gettyja, ki je bil prepričan, da je umetnost eden najbolj vplivnih dejavnikov razvoja družbe. Na svojem ranču v Malibuju je leta 1953 razstavil kolekcijo starogrške in starorimske umetnosti, francosko pohištvo iz 18. stoletja in dela evropskih slikarjev. Postopoma je zbirka rasla in danes je Gettyjev muzej ena najbogatejših zbirk dokazov o razvoju vseh področij vizualnega ustvarjanja od slikarstva, kiparstva, oblikovanja notranje opreme in kaligrafije.