S Pulitzerjevo nagrado nagrajena fotografija je bila ena izmed zadnjih posnetkov, ki jih je Žiga posnel tisti dan. Foto: Bobo
S Pulitzerjevo nagrado nagrajena fotografija je bila ena izmed zadnjih posnetkov, ki jih je Žiga posnel tisti dan. Foto: Bobo
Srdjan Živulović (1959) je slovenski reportažni fotograf, ki je leta 1992 ustanovil svojo fotografsko agencijo Bobo, s katero sodelujemo tudi na MMC-ju. Foto: Promocijsko gradivo

Na razstavi je prikazanih 18 fotografij, ki predstavljajo tri obdobja, vsa povezana s fotografijami beguncev. S fotografijo beguncev na nasipu pri Brežicah, ki so lani prečkali Slovenijo, je kot prvi Slovenec prejel Pulitzerjevo nagrado 2016 za fotografijo. Razstava bo na ogled do 1. decembra 2016.

Prvo samostojno razstavo je Živulović priredil letos poleti "na domačem terenu", v Medvodah.

Fotograf Srdjan Živulović – Žiga se že več kot četrt stoletja ukvarja s temo begunstva, saj ugotavlja, da je begunska problematika ena najpomembnejših zgodb v njegovem življenju. Begunska tematika se še ni končala, in kot je videti, se še nekaj časa ne bo, zato se je avtor tudi odločil za tak naslov razstave v AS Galeriji.

Naj se begunska zgodba kmalu konča
"Zmagovalno fotografijo so poslali iz redakcije Reuters. Zelo sem vesel in počaščen, da sem letošnji prejemnik Pulitzerjeve nagrade, a še bolj bi bil, če bi vsi ti begunci lahko živeli srečno na svojih domovih," je povedal Živulović na odprtju.

Prva serija sega v leto 1991 in prikazuje Kurde, največji narod brez države, ki bežijo v Turčijo. Druga serija je nastajala med letoma 1992 in 1994. Prikazuje bosansko in hrvaško vojno ter begunski val v Sloveniji.

Tretja serija je nastala leta 2015 in prikazuje begunce iz Sirije, Afganistana, Afrike ..., ki so prečkali Slovenijo na poti v druge članice Evropske unije. Iz te serije je tudi nagrajena fotografija. In kot je povedal avtor, je bila prav to ena izmed zadnjih fotografij, ki jih je naredil tisti dan.

Prva in druga serija sta predstavljeni v črno-beli fotografiji, tretja v barvni tehniki.