Po Rusiji potuje razstava v Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia v Madridu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Po Rusiji potuje razstava v Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia v Madridu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
NSK
Razstava o NSK-ju je bila leta 2015 ena najbolje obiskanih razstav Moderne galerije, vzbudila pa je veliko zanimanja tudi v tujini, od koder si jo je prišlo ogledat več strokovnjakov iz pomembnih svetovnih muzejev. Postavitev je pospremila obsežna publikacija z istim naslovom, ki jo bodo predstavili tudi v Rusiji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
NSK
Portal Hyperallergic je razstavo uvrstil na osmo mesto. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Razstava z naslovom NSK: od Kapitala do kapitala je na spletnem portalu, ki obvešča o aktualnem dogajanju na področju sodobne vizualne umetnosti, zasedla osmo mesto. Na prvo mesto je na seznamu najboljših razstav lanskega leta postavil bienale v Marakešu, ki ga je kurirala Rim Fada.

Pregledno razstavo o zgodovini mednarodno priznanega kolektiva Neue Slowenische Kunst so leta 2015 pripravili v Moderni galeriji, kjer je bila tudi ena izmed najbolj obiskanih postavitev v zgodovini razstavišča. Že med ljubljansko postavitvijo je veliko zanimanja pritegnila tudi v tujini, od koder si jo je prišlo ogledat veliko strokovnjakov iz uglednih svetovnih muzejev. Tudi v Moskvi je bila zelo dobro obiskana, in sicer si jo je ogledalo 70.745 obiskovalcev, organiziranih pa je bilo 154 vodenih ogledov.

Pred tem je gostovala v uglednem Van Abbemuseumu v Eindhovnu na Nizozemskem, naslednja postaja razstave pa bo Madrid. Tam bo od 27. junija do 30. oktobra na ogled v muzeju Reina Sofia. Razstavo bodo v celoti prenesli v španski muzej, kjer bo, podobno kot pred njo že moskovska in ljubljanska, sledila delu treh ustanovnih skupin in petih oddelkov. Osrednji del razstave predstavlja ključne teme, ki so jih skupine kritično obravnavale skupaj.

"Splošno uveljavljena predstava o sodobni umetnosti je, da ne glede na kraj, kjer se pojavi, vselej črpa navdih iz določenega središča. Primer NSK pa dokazuje prav nasprotno, torej kako se lahko na periferiji razvije umetniško gibanje, ki je izjemnega pomena za razumevanje določenega obdobja," je razloge za prenos razstave v madridski muzej pojasnil njegov direktor Manuel J. Borja - Villel.

Ne le kritik socializma, temveč tudi prihajajočega vseobsegajočega kapitalizma
Razstava se osredotoča na 12 najintenzivnejših let sodelovanja med skupinami NSK-ja med letoma 1980 in 1992. Namen postavitve je bil med drugim osvetliti dejstvo, da je bil umetniški kolektiv NSK v zadnjem desetletju Jugoslavije vsaj v enaki meri kritik prihajajočega neoliberalnega kapitalizma kot kritik propadajočega socializma.

Spodbuda k novemu premisleku o dediščini kolonializma
Na portalu Hyperallergic so o postavitvi zapisali, da artikulira duh obravnavane dobe, desetletja naglih, a dolgotrajnih premen, katerih posledice šele zdaj zares dobro občutimo: konec utopične prestave o modernosti, zlom nacionalnih držav in spremenjena politična retorika o kolonializmu in kapitalizmu. "V desetletju razstav, performansov, koncertov, gledaliških predstav in gverilskih akcij je NSK skupaj z umetniškimi skupinami, ki so iz kolektiva izšle, pričel postavljati osrednje vprašanje sodobne umetnosti današnjega dne: kako živeti v novem svetovnem redu? ... Vnovičen pogled na to obdobje in predvsem delo NSK-ja omogoča, da se ozremo nazaj in premislimo, kako se soočiti z dediščino kolonializma in totalitarizma," so o razstavi med drugim zapisali na portalu.

Razstava je bila v moskovskem Muzeju sodobne umetnosti Garage na ogled med 30. septembrom in 9. decembrom.