"Nigerijska Mona Liza", upodobljena na sliki, je Adetutu Ademiluyi, vnukinja tradicionalnega vladarja iz etnične skupine Yoruba. V Nigeriji ima delo poseben pomen kot simbol narodne sprave po Biafrski vojni, ki je trajala med letoma 1967-70. Foto: Reuters
Veliki umetnik Ben Enwonwu je leta 1957 ustvaril kip Elizabete II., ki so mu namenili mesto v nigerijskem parlamentu. Foto: AP

Sliko Tutu je nigerijski slikar in kipar Ben Enwonwu, ki velja za najvplivnejšega afriškega umetnika 20. stoletja, naslikal leta 1974. Leto pozneje je bila na ogled na sejmu umetnin v Lagosu, potem pa se je za umetnino izgubila vsaka sled – do februarja letos, ko se je pojavila na severu Londona. Zdaj že nekdanji lastniki, ki želijo ostati anonimni, so poklicali Gilesa Peppiatta, strokovnjaka za moderno in sodobno afriško umetnost pri londonski dražbeni hiši Bonhams, da bi potrdil identiteto slike. V njej je resnično prepoznal Enwonwujev portret.

Kako je iz Lagosa prišla v London?
"Odkril sem jo na precej rutinskem pozivu k ocenjevanju dela Bena Enwonwuja. Nisem vedel, kaj grem pogledat. Ko sem se pojavil na naslovu, pa me je čakala ta izjemna slika. Niti slutili nismo, da nas tam čaka prav Tutu,"
je povedal Peppiatt, vodja sodobne afriške umetnosti pri Bonhamsu. Kako se je slika znašla v Londonu, ostaja precejšnja skrivnost, pravi Peppiatt: "Vse, kar družina, v katere lasti je bila, ve, je to, da jo je imel pri sebi njihov oče, ki je imel poslovne interese v Nigeriji. Potoval je in jo v roke dobil konec ali sredi 70. let"

Omenjena družina je s prodajo portreta, ki ima v Nigeriji poseben pomen kot simbol narodne sprave po biafrski vojni, mastno zaslužila, saj jo je februarja na dražbi za 1,2 milijona funtov kupil neimenovani kupec. S tem je postala najdražje delo nigerijske moderne umetnosti, kar so jih kdaj prodali na dražbi.

Tutu je novi lastnik s posredovanjem banke Access posodil sejmu umetnosti Art x Lagos, ki je v nigerijski prestolnici potekal na začetku meseca. Ustanovitelj omenjenega dogodka Tokini Peterside je pojasnil: "Tutu označujejo kot 'afriško Mono Lizo' zaradi njenega izginotja in ponovne pojavitve, in je prvo delo modernega nigerijskega umetnika, ki je preseglo mejnik milijona funtov."

Na tej točki velja pojasniti, da je bila tudi slovita Mona Lisa, mojstrovina Leonarda da Vincija, leta 1911 ukradena iz Louvra. Tat Vincenco Peruggia jo je odnesel s seboj v Italijo, a so jo že leta 1914 odkrili in vrnili v pariški muzej, kjer visi še danes.

Enwonwu, ki je umrl leta 1994, je naslikal tri različice portreta. Ena domuje v zasebni zbirki v Lagosu, Peppiatt pa je trenutno "na lovu" za tretjo, ki naj bi bila v ameriški prestolnici Washingtonu. Natiskane različice slike iz 70. let so v obtoku vse odtlej, zato je podoba med Nigerijci zelo prepoznavna.