Foto:
Foto:
Državljan Irwinov.

Z razstavo, ki domuje v Centru sodobnih umetnosti v vili Manin pri Passarianu, želijo kustosa Francesco Bonami in Sarah Cosulich Canarutto ter odbor za kulturo Furlanije - Julijske krajine obiskovalcem približati dogajanje v novih članicah. Ostali Evropejci jih namreč vse prevečkrat poznajo le po težavah, ki jih pestijo, ne vedo pa nič o njihovi identiteti. Za predstavitve so umetniki uporabili fotografije in videoinstalacije, Slovenijo pa zastopajo skupina Irwin, Polonca Lovšin in Miha Knific.

Le prva od razstav
Pred odprtjem so prireditelji opozorili, da je razstava Instant Europe prva, ki ponuja pregled sodobnih del, nastalih v "novi Evropi". S tovrstnim predstavljanjem novih članic EU-ja pa naj bi v Italiji, še posebej v Furlaniji - Julijski krajini, nadaljevali tudi v prihodnje.

Posebej izpostavljeni
Med umetniki, ki si zaslužijo še posebno pozornost, sta poljski umetnik Artur Zmijewski in Paolo Comuzzi iz Furlanije. Prvi bo na prihodnjem beneškem bienalu, s katerim se želijo prireditelji razstave Instant Europe močneje povezati, kot častni gost zastopal Poljsko. Comuzzi pa se je sam pridružil predstavljanju ene od novih članic, Slovenije, ki je na nočnem potovanju po slovenskih poljskih poteh posnel video.

"Med najbolj prodornimi evropskimi umetniki"
Bonani je izpostavil tudi naše Irwine, za katere je dejal, da spadajo med najbolj prodorne evropske umetnike. Skupina, v kateri že od začetkov pred 20 leti deluje pet članov, se je pred kratkim predstavila tudi na demonstraciji slovenske kulture v ZDA, tudi sicer pa Andrej Savski, Dušan Mandič, Borut Vogelnik, Roman Uranjek in Miran Mohar s svojimi deli pogosto potujejo po svetu.

Nova interpretacija namesto novih idej
28-letni Knific v svojih fotografijah in videih izpostavlja problem videnja vsakdanjega življenja in razmišlja o prostorih in procesih, v katerih nastajajo umetniška dela. Ne ukvarja se se z odkrivanjem novih idej, ampak rajši interpretira stare, ki jih umesti v nov kontekst.

Pripravljeni na spremembe?
Eno od zadnjih del Polonce Lovšin pa je bil projekt Ready 2 change 2, v katerem je skupaj z Urško Jerman raziskovala alternativno izkoriščanje energije, vzporedne ekonomije in funkcije neformalne, začasne in samooskrbne arhitekture.