Polona Kosec je sodelovala že s številnimi založbami in avtorji, zadnje čase se vedno bolj posveča otroški ilustraciji, riše pa tudi »za odrasle«, storyboarde in maskote. Foto: NUK
Polona Kosec je sodelovala že s številnimi založbami in avtorji, zadnje čase se vedno bolj posveča otroški ilustraciji, riše pa tudi »za odrasle«, storyboarde in maskote. Foto: NUK
Slikanica je morda literarna zvrst, v kateri je besedilo najtesneje povezano z besedilom. Foto: NUK

Razstava bo posvečena otroškim ilustracijam, ki jih je Polona Kosec ustvarila za slikanici pravljičarja Francija Rogača (Pravljica o gozdnem škratu in Kresniček Bal) ter za knjige Adija Smolarja, enega izmed najpopularnejših slovenskih kantavtorjev, ki se zadnjih nekaj let predstavlja tudi kot avtor knjig za otroke in mladino (Jezikovni kotliček, Zgodba o rolici papirja ter Zgode in prigode Tečka Sitnobe 1).

Likovna umetnost temelji na vizualnem občutenju, saj z gledalcem komunicira s pomočjo vizualnih sporočil, opozarjajo v NUK-u. Otroška ilustracija kot vizualno sporočilo pa informacije najpogosteje posreduje v tesnem sodelovanju z besedilom. Slikanica je zato posebna zvrst literature, v kateri ilustracija igra pomembno vlogo, saj v povezavi z besedilom predstavlja poseben način komunikacije med ustvarjalcem in otrokom.

Razstava bo predstavila raznolikost avtoričinih ilustracij (tako v formatu kot v izvedbeni tehniki), ki so nastale v letih od 2007 do 2013. Z osredotočanjem na detajle in barve boste pri razstavljenih ilustracijah lahko opazili, kako se knjižna ilustracija prilagaja potrebam besedila, starosti bralca ter ne nazadnje tudi potrebam tiska. Ker bo na ogled tudi vseh pet knjig, boste lahko primerjali originalne ilustracije z natisnjenimi (v knjigi).

Polona Kosec večino ilustracij ustvarja z akrilnimi barvami, pri delu odkriva nove medije in uporablja različne tehnike risanja. Svoje delo objavlja v različnih tiskovinah in otroških slikanicah. Želi ustvarjati ilustracije, v katerih bi uživali tako otroci kot odrasli.