Avtor razstave je Američan Edward Serotta, direktor organizacije Centropa, ki je bil od leta 1992 do leta 1996 fotograf v Sarajevu. Foto:
Avtor razstave je Američan Edward Serotta, direktor organizacije Centropa, ki je bil od leta 1992 do leta 1996 fotograf v Sarajevu. Foto:

Španski Inštitut Cervantes je v New Yorku skupaj z misijami ZDA, Avstrije, Španije ter BiH-a pri ZN-u pripravil odprtje fotografske razstave Preživetje v Sarajevu, na katerem so prikazali tudi istoimenski film o dobrodelni judovski organizaciji Benevolencija. Torkovega dogodka se je udeležil tudi slovenski veleposlanik pri ZN-u Andrej Logar.

Avtor razstave, ki bo odprta do 14. oktobra, je Američan Edward Serotta, direktor organizacije Centropa, ki je bil od leta 1992 do leta 1996 fotograf v Sarajevu. Potujoča razstava in film pripovedujeta zgodbo Benevolencije, ki je v času obleganja Sarajeva pomagala meščanom s hrano, zdravili in drugo pomočjo - ne glede na njihovo etnično pripadnost ali vero.

Španci sproščeni do svoje preteklosti
Predsednik sarajevske judovske skupnosti Jakob Finci je v nagovoru v šali opozoril na dejstvo, da sarajevska in druge skupnosti Sefardov na Balkanu izvirajo iz Španije, od koder so po rekonkvisti oziroma zmagi nad muslimani katoličani Jude pregnali, zato ima sodelovanje pri razstavi toliko večji simbolični pomen.

Svoje izkušnje iz 90. let preteklega stoletja je opisala tudi ameriška veleposlanica pri ZN-u Samatha Power, ki je nekaj časa živela v Sarajevu in delala kot novinarka.

Avstrijski veleposlanik pri ZN-u Martin Sajdik pa je med anekdotami omenil odkritje za tedanje čase neizogibne Titove slike na enem izmed sarajevskih podstrešij skupaj z zdajšnjim visokim predstavnikom mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino koroškim Slovencem Valentinom Inzkom, pod katero sta se potem fotografirala.

Etnični "kotel"
Sarajevska judovska skupnost je mestno sinagogo spremenila v odprto hišo za vse pomoči potrebne someščane. Začeli so z lekarno, ki je zastonj delila zdravila in Finci se je v New Yorku pošalil, da jim je uspelo nemogoče, saj je judovsko lekarno sredi Sarajeva - kot edino na svetu - vodil Palestinec.