Pesnik, jezikoslovec, učitelj in časnikar Valentin Vodnik je v Šiški dobil novo spominsko sobo. Foto: Vodnikova domačija (na Facebooku).
Pesnik, jezikoslovec, učitelj in časnikar Valentin Vodnik je v Šiški dobil novo spominsko sobo. Foto: Vodnikova domačija (na Facebooku).
Valentin Vodnik
K spoznavanju in raziskovanju Vodnikovega dela vabi soba z omarami, ki v predalih skrivajo in odkrivajo zgodbe in podvige iz njegovega življenja. Foto: Vodnikova domačija (na Facebooku).

Gre za prvi del prenovljene stalne razstave Slovenščina oživljena in druge zmage zadovoljnega Kranjca Valentina Vodnika, ki jo je v domačiji v Šiški postavil Janez Polajnar. Pri tem so sodelovali še Marijan Dovič, Luka Vidmar, Teja Kleč, Ana Kosi in Milanka Fabjančič.

Kot pove naslov, je eden od poudarkov razstave na Vodnikovem pesniškem in jezikoslovnem delu. Ni le avtor prve pomembne pesniške zbirke in urednik Lublanskih novic, temveč tudi pratikar, jezikoslovec, avtor kuharskih in babiških bukev.

Razstava Vodnikovo delo umešča v čas in prostor. Njegovo življenje odstira gradivo, pospravljeno po predalih omar, kjer se najdejo Vodnikove najbolj zanimive zgodbe in podvigi. Pomagajo približati in razumeti njegovo življenje in delo ter začetke oblikovanja sodobnega sveta, v katerem živimo. Vodnik je bil eden tistih zagnanih mož tedanjih intelektualnih krogov Kranjske, ki so si v duhu razsvetljenstva prizadevali izobraziti ljudstvo.

Preroditelj, ki je dobil prvi spomenik v javnem prostoru pri nas
Zavedal se je tudi potrebe po izčiščenju slovenščine, ki jo je bilo treba narediti uporabno v leposlovju in znanosti. Poznejši izobraženci so ga cenili kot očeta slovenskega pesništva, velikega vodnika mlajšim jezikoslovnim in pesniškim generacijam. Prav temu preroditelju so postavili prvi spomenik v javnem prostoru pri nas. Leta 1889 so se mu z njim poklonili pred licejem, kjer je poučeval.

Novo stalno razstavo so pripravili Muzej in galerije mesta Ljubljane in društvo Divja misel, ki upravlja domačijo. Ob razstavi so pripravili tudi vrsto drugih projektov, namenjeni osvetlitvi večplastnega delovanja Valentina Vodnika. Napovedujejo na primer hišno predstavo Andreja Rozmana - Roze z naslovom Ljubljanski vodnik našel Vodnika.