Na odprtju razstave v Galeriji Škuc drevi ob 19. uri bodo nastopili Crystal Queer Choir in Babsi Adler za glasbeno podlago bo poskrbela Anemagenta! Razstava, ki jo kurirata umetniška vodja Galerije Škuc Tia Čiček in Jernej Škof, bo na ogled do 25. aprila.

Foto: Galerija Škuc
Foto: Galerija Škuc

V sklopu razstave bodo v Galeriji Škuc aktivirali skupnostni prostor, namenjen tako pripadnikom skupnosti LGBTQIA+ (ang. Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex and Asexual) kot tudi vsem siceršnjim obiskovalcem galerije. "Prisotnost skupnosti je aktiven prostor, ki vabi obiskovalce ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali identiteto, da se pridružijo in soustvarjajo odprto, spoštljivo ter raznoliko skupnost, ki se zaveda preteklosti in se zavzema za boljšo prihodnost," so zapisali ob razstavi.

Bar, čitalnica, oder/zaodrje in raziskovalni prostor
V galerijskem prostoru ne združujejo le nekaterih osnovnih gradnikov skupnosti LGBTQIA+, kot so bar, čitalnica, oder/zaodrje in raziskovalni prostor oziroma t. i. kvir lab, temveč si prizadevajo tudi za dialog med člani skupnosti in njihovimi zavezniki. Na omenjene gradnike razdeljen skupnostni prostor lahko uporabljajo številne organizacije in skupnosti. Kot poudarjajo v Galeriji Škuc, je želja sprejeti vsakogar, ki želi vstopiti v varen prostor, se sprostiti, zabavati, brati in/ali se povezovati s podobno mislečimi posamezniki. S skupnostnim prostorom pa želijo spodbuditi tudi raziskovanje ter izmenjavo mnenj in izkušenj.

Krčenje prostorov svobode do ljubezni, sobivanja in izražanja
V Galeriji Škuc aktivirajo skupnostni prostor ob zavedanju, da se mnogim po svetu prostori svobode do ljubezni, sobivanja in izražanja močno krčijo. Aktivirajo ga tudi ob zavedanju preteklih bojev in zgodovini mnogih izbrisov življenj lokalnih neheteronormativnih oseb. Kot so še poudarili, aktivirajo skupnostni prostor predvsem v praznovanju lokalnih kulturnih, skupnostnih in aktivističnih praks, ki so uspešno vzpostavile take kulturne (infra)strukture, da še danes poganjajo ustvarjalnost in solidarnost lokalnih skupnosti LGBTQIA+.

V letu 2024 mineva 40 let od začetka organiziranega gibanja LGBT v Sloveniji. Foto: Galerija Škuc
V letu 2024 mineva 40 let od začetka organiziranega gibanja LGBT v Sloveniji. Foto: Galerija Škuc

Prvi ustanovni sestanek sekcije Magnus
Organizirano LGBT-gibanje v Sloveniji sega v 80. leta preteklega stoletja. Leta 1984 je bil prvi ustanovni sestanek sekcije Magnus, ki je delovala znotraj takratnega Študentsko kulturno-umetniškega centra (Škuc). Kot je navedeno na spletni strani Društva Parada ponosa, je šlo za prvo gejevsko organizacijo v tedanjih socialističnih državah.

Zaznamovanju obletnice bodo poleg razstave v Galeriji Škuc posvečene tudi razstave v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Mestnem muzeju Ljubljana, Galeriji Kresija, Galeriji Alkatraz in na ploščadi pri Figovcu ter še kje.