Maurizio Cattelan je razstavil tudi voščeno kopijo trupla Johna F. Kennedyja. Foto: EPA
Maurizio Cattelan je razstavil tudi voščeno kopijo trupla Johna F. Kennedyja. Foto: EPA
Jeff Koons
Tako Jeff Koons vidi Michaela Jacksona. Foto: EPA
Pablo Picasso: Kadilec z možakom
Tudi Damien Hirst ni imun na urok Picassove umetnosti. Foto: EPA

Britanec, ki je v začetku 90. let zaslovel s šokantnimi deli, ki skoraj vsa po vrsti z različnih vidikov raziskujejo temo umrljivosti, bo takrat v galeriji Serpentine v Londonu postavil razstavo svoji del in umetnin, katerih nakup si je lahko privoščil po vzponu med vodilne umetnike.

Umetnik in oglaševalec v eni osebi
Hirstu, čigar delom, ki vestno sledijo načelu uporabe "readymadov" Marcela Duchampa, je v svetu umetnosti uspelo predvsem s pomočjo agresivne "samooglaševalske" kampanje. Prvo je zasnoval že pri dogodku, ki je zastavil smernice novega gibanja v britanski umetnosti. To je gibanje Young British Artist, njegovi glasniki pa so se od boemskih umetnikov prejšnjih časov razlikovali po tem, da se niso zapirali v sanjavi svet lastne intimnosti, ampak so izkoristili moč množičnih medijev in začeli pogumno oglaševati svoja dela.

"Ameriški Damien Hirst"
Med umetniki, ki so uspeli navdušiti Damiena Hirsta, je Američan Maurizio Cattelan. To ni prav nič presenetljivo, saj tudi laik hitro najde podobnosti med Hirstovimi v formaldehidu "vloženimi" živalmi in Cattelanovimi "skulpturami". Cattelanov je med drugim nagačen konj, ki ga je umetnik "domiselno" obesil s stropa. Hirsta je uspel navdušiti tudi malo znani južnoafriški umetnik Steven Gregory, ki si utegne po Hirstovi promociji njegovega dela hitro izboljšati položaj na lestvici najbolj cenjenih sodobnih umetnikov.

Kaj imata skupnega umor in modernizem
Čeprav je umetnost Damiena Hirsta izrazito moderna - sam jo je označil z besedo "murderme", torej z besedo, ki na neki način povezuje angleška izraza za umor in modernost -, ga niso hladnega pustila niti dela nekaterih mojstrov starejše generacije. V Hirstovi zbirki tako najdemo tudi artefakte, ki jih je zapustil Andy Warhol, ter dela Johna Bellanhyja, Jeffa Koonsa in Picassa. Najnovejša strast Damiena Hirsta pa je tradicionalna mehiška umetnost. Mehiški "sindrom" je Hirsta očitno kar dobro zadel, saj si je v Mehiki kupil celo hišo.

Novi karieri na proti
Razstava v galeriji Serpentine pa ne bo popolnoma umetniška, saj Damiena Hirsta poleg umetnosti navdušujejo tudi druga čudesa. Tako se boste lahko zazrli v živopisano gručo predmetov, ki se valjajo po Hirstovih domovih. Z jesenskim dogodkom naj bi Damien Hirst naredil šele prvi korak v svoji kuratorski karieri. Kmalu naj bi v svoji novi rezidenci v Gloestershiru uredil stalni muzej, kjer bodo na ogled tako njegova dela kot tudi dela avtorjev, ki jih Hirst ocenjuje za vredne pozornosti.