V torek, 30. oktobra, bo minilo 20 let od slovesa umetnika samouka Jožeta Tisnikarja. Foto: Tisnikarjeva hiša
V torek, 30. oktobra, bo minilo 20 let od slovesa umetnika samouka Jožeta Tisnikarja. Foto: Tisnikarjeva hiša
Jože Tisnikar, Avtorpotret, 1998, olje, tempera/platno.
Na Koroškem so se ob letošnjih okroglih obletnicah spominu na likovnega umetnika samouka Jožeta Tisnikarja poklonili z več dogodki. Foto: Tisnikarjeva hiša

Priložnostni poštni žig in filatelistični sklop s pisemsko ovojnico, razglednico in dvema osebnima poštnima znamkama so pripravili Kulturno društvo Jože Tisnikar Mislinja, Občina Mislinja in Koroško filatelistično društvo. Avtor celotnega sklopa je arhitekt Borut Bončina.

Gre za enega izmed številnih dogodkov, s katerimi so se ob letošnjih okroglih obletnicah poklonili spominu na likovnega umetnika samouka. Že maja so v galeriji Kavka v obnovljeni Tisnikarjevi rojstni hiši v Mislinji odprli razstavo njegovih portretov, ki so jih prispevali številni umetniki, družina in prijatelji. Razstava je odprta vse leto.

Smrt ni konec
Tisnikarja se je spomnila tudi Koroška galerija likovnih umetnosti, ki ima v zbirki okoli 60 umetnikovih del. Posvetila mu je poletno razstavo, ki pa je bila zaradi izjemno dobrega obiska podaljšana do sredine oktobra. Razstava z naslovom Smrt ni konec je obiskovalcem na ogled ponudila tudi nekatera dela iz zasebnih zbirk.

Jože Tisnikar (1928–1998) je kot likovni umetnik samouk ustvaril izjemen opus risb, slik in grafik. Bil je slikar minljivosti in pričevalec poslednjih trenutkov človeškega bivanja. Okoliščini, ki sta zaznamovali njegovo samoniklo umetniško pot, sta bili predvsem revščina v otroštvu in delo obdukcijskega pomočnika v prosekturi slovenjgraške bolnišnice. Umrl je 30. oktobra 1998 kot pešec v prometni nesreči, kmalu po julijskem odprtju velike retrospektivne razstave v galeriji v Slovenj Gradcu.