Razstava in izid knjige sta vrhunca celoletnega dogajanja ob 30-letnici Oddelka za oblikovanje na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Foto: ALUO
Razstava in izid knjige sta vrhunca celoletnega dogajanja ob 30-letnici Oddelka za oblikovanje na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Foto: ALUO
Alu, steklo, vaza
V počastitev obletnice bodo še do junija potekali številni dogodki in dejavnosti, katerih namen je afirmacija Akademije za likovno umetnost in oblikovanje kot primarne institucije, ki nudi študij oblikovanja na univerzitetni ravni. Foto: BoBo

Tridesetletnico, odkar je Akademija za likovno umetnost dobila tudi oblikovalski oddelek, so počastili z razstavo, ki bo na Kongresnem trgu v Ljubljani na ogled do 23. oktobra, ob tej priložnosti pa so predstavili tudi knjigo z naslovom Oblikovanje je povsod okoli nas.
Ob tridesetih projektih je predstavljen izbor več kot 40 oblikovalcev, izbrana dela pa predstavljajo širino, vplivnosti in učinke alumnov obeh oblikovalskih oddelkov, ki so danes v večini edini kader, ki zaseda najpomembnejše položaje v oblikovalski stroki v Sloveniji kot tudi v poljih zunaj klasičnega oblikovanja.
Vse je oblikovano, razlikuje se v tem, ali dobro ali slabo
"Čeprav imamo različne poglede na to, kaj je oblikovanje, pa dejstvu, da je oblikovanje povsod okoli nas, ni mogoče oporekati. Vse je namreč oblikovano; razlika je le v tem, ali je oblikovano dobro ali slabo. In upamo si trditi, da je zaradi obstoja obeh oddelkov za oblikovanje na ALUO raven oblikovanja v našem okolju višja
," so ob projektu zapisali mentorji projekta Petra Černe Oven, Primož Jeza, Jure Miklavc, Vladimir Pezdirc, Barbara Predan.
Razstava je nastajala v treh časovnih fazah kot eksperimentalno zastavljen študijski proces. V prvem semestru preteklega študijskega leta so njeni avtorji z različnih koncev podvomili o razstavnem formatu, preverjali, s čim je v vrvežu sploh še mogoče pritegniti pozornost, ter na vsakem koraku sproti testirali in eksperimentirali s še tako "nemogočimi" predlogi. V drugem delu so pripravili izbor najuspešnejših delov testiranja in eksperimenta ter njihovo preoblikovanje v dane finančne okvire, v tretjem delu pa se usmerili v konkretno reševanje zastavljenega problema.
Knjiga, ki jo je oblikoval Jure Kožuh, na 160 straneh poleg izbora oblikovalskih dosežkov prinaša 15 besedil. Prvi del je namenjen začetkom Oddelka za oblikovanje (prispevke podpisujejo Grega Košak, Saša J. Mächtig in Peter Skalar), v drugem delu pa so se razpisali trenutno aktivni profesorji in predavatelji ter vodje obeh oddelkov in smeri.

Praznovanje, ki se bo zavleklo do prihodnjega poletja, bodo pospremili vodstva po razstavi, projekcije kratkih filmov in delavnice, oblikovalske delavnice za osnovnošolce, mednarodni simpozij o pedagoških praksah na področju oblikovanja ter manjše tematske razstave.
Oddelek za oblikovanje, ki je bil leta 1984 na Akademiji za likovno umetnost na Univerzi v Ljubljani ustanovljen kot rezultat dolgotrajnih prizadevanj, je bil prva visokošolska šola v Sloveniji s celovitim oblikovalskim študijem. Sprva je oddelek deloval na dveh lokacijah: na Erjavčevi ulici in na podstrešju Dijaškega doma Ivana Cankarja na Poljanah, leta 1992 pa se je preselil v zapuščene prostore tovarne Utensilija, kjer je še danes.

Danes je na oblikovalskih oddelkih vpisana več kot polovica vseh študentov na ALUO, študijski programi pa pokrivajo različna oblikovalska področja in redno uvajajo nove smeri in predmete glede na stalen razvoj stroke doma in v svetu. Svoje mesto v imenu akademije je oblikovanje dobilo leta 2006.