Italijanski umetnik Arcangelo Sassolino se s svojim ustvarjanjem podaja v sfero inženiringa, mehanike in fizike. Foto: Galerija Škuc
Italijanski umetnik Arcangelo Sassolino se s svojim ustvarjanjem podaja v sfero inženiringa, mehanike in fizike. Foto: Galerija Škuc

V galeriji Škuc bodo danes ob 20.00 odprli mednarodno tematsko razstavo Onkraj zasedenih podob. Na njej bodo z deli devetih umetnikov in umetniških skupin, ki ustvarjajo v različnih medijih, opozorili na vprašanje razmerja med uveljavljenimi koncepti tematskih razstav in sporočilnostjo posameznih umetniških del.
Razstava poskuša spregledati prevlado metadiskurzov v sodobni vizualni umetnosti in se osredotoča na predstavitev posamičnih umetniških del. Kot celota deluje kot skupek vprašanj o kontekstih in referencah, ki so bili v zgodovini vselej prisotni in so zato igrali ključno vlogo pri umeščanju umetniških praks in določanju sodobnih umetniških tokov.
Na postavitvi, ki je nastala v sodelovanju z Mestno galerijo Nova Gorica, so z deli poleg slovenske skupine Laibach iz tujine zastopani kolektiv General Idea, George Maciunas, Marina Naprushkina, Guillaume Paris, Agnieszka Polska, Arcangelo Sassolino, Isabel Schmiga in Orson Welles.
Razstava je v programu galerije Škuc umeščena v segment problemskih in tematskih razstav, ki se poskušajo bolj poglobljeno ukvarjati z vprašanji, ki so nekakšen odvod prevladujočih tokov sodobne vizualne umetnosti, s čimer ne želijo samo vzpostaviti distance do prevladujočih tokov v umetnosti, temveč tudi odpirati prostor, ki se posveča problemom percepcije, razumevanja in sprejemanja umetniškega dela in sodobne umetnosti.