Konceptualni umetnik Janez Janša projekt Življenje [v nastajanju] razvija od leta 2008. Foto: MGLC
Konceptualni umetnik Janez Janša projekt Življenje [v nastajanju] razvija od leta 2008. Foto: MGLC
'Odločila sem se, da pogledam na ženske in moške skozi reprezentacijo žensk. Nisem hotela zgolj obrniti logike konvencionalne zgodovine, ampak ugotoviti, kaj pomeni, če na svet pogledamo skozi upodabljanje žensk.' (Nancy Spero)
'Odločila sem se, da pogledam na ženske in moške skozi reprezentacijo žensk. Nisem hotela zgolj obrniti logike konvencionalne zgodovine, ampak ugotoviti, kaj pomeni, če na svet pogledamo skozi upodabljanje žensk.' (Nancy Spero) Foto: MGLC
Made in China
Multipli MADE IN CHINA so tržno blago in umetnina, ki si za cilj zastavlja iskanje poti umetnosti do občinstva. Zato si prizadeva, ne da bi zanikal tisto, kar je – umetniški projekt - in tisto, kar si želi postati – ljubljeni in oboževani predmet na polici potrošnika. Foto: Arnož Božič
MGLC: Janez Janša, Nancy Spero in Made in China

Konceptualni umetnik Janez Janša v svojem projektu predstavlja pet let trajajoči fotografski projekt, ki spremlja skupino žensk skozi njihove nosečnosti in materinstvo.
Serija insceniranih monumentalnih fotografij je nastajala po navodilu, izpeljanem iz performansa Imponderabilia Marine Abramović in Ulaya iz leta 1977, v katerem so se morali obiskovalci v galerijo preriniti med umetnikovima golima telesoma. Janša obravnava Imponderabilio kot citat, iz katerega razvije drugačno delo, ki v izvedbi in pomenu vzpostavlja nekaj ključnih pomenskih in sporočilnih razlik. V nasprotju z resnobnostjo originala vzbujajo celopostavne barvne podobe nosečnic, doječih mater ter otrok prijetne občutke in empatijo.
Projekt Življenje [v nastajanju] razvija od leta 2008, sestavljajo pa ga pisna, fotografska in grafična navodila, ki občinstvo nagovarjajo k dejavni udeležbi ter interakciji z umetniškim delom. Do zdaj je dajal poudarek na performativnosti in udeležbi občinstva, tokratna predstavitev pa je prilagojena razstavnemu formatu. Razstavo, ki bo na ogled do 4. maja, bodo pospremila predavanja Alda Milohnića, Bojane Kunst in Mladena Dolarja.
Dogmatičnemu po robu
Razstava umetnice aktivistke in pionirke feministične umetnosti Nancy Spero (1926-2009) temelji na grafičnih delih, ki jih hrani MGLC, ponuja pa vpogled v izsek njenega ustvarjanja od 80. let preteklega stoletja do začetka novega tisočletja.
Umetnica se je izražala z eksperimentalnimi in efemernimi grafičnimi tehnikami. Njena kompleksna dela vzpostavljajo relacijo med podobo telesa, družbeno-socialnim kontekstom in kolektivno identiteto, raziskujejo zgodovinsko vlogo in položaj žensk ter v brezčasno kroniko povezujejo tako vojno, nasilje in žrtve kot tudi ekstatično slavljenje življenjskega cikla. Umetnost Nancy Spero se postavlja po robu dogmatičnemu, je antiteza hierarhičnemu in kliče po uravnoteženi družbi. Tudi razstava Nancy Spero bo na ogled do 4. maja.

MADE IN CHINA je projekt, v katerem umetniki in umetnostni delavci prevzemajo skrb za svoje delo od produkcije do prezentacije in prodaje. Pri njem sodelujejo Jože Barši, Viktor Bernik, Lada Cerar, Ksenija Čerče, Vuk Ćosić, Boštjan Drinovec, Vadim Fiškin, Ištvan Išt Huzjan, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Žiga Kariž, Alen Ožbolt, Arjan Pregl, Sašo Sedlaček, Sonda, Veli & Amos, Matej Andraž Vogrinčič, Sašo Vrabič, Laibach in oblikovalec Vasja Cenčič.

MGLC: Janez Janša, Nancy Spero in Made in China