Doprsni kip Josipa Slavca na Stari pošti v Kranju je delo akademske kiparke Irena Brunec Tebi. Foto:
Doprsni kip Josipa Slavca na Stari pošti v Kranju je delo akademske kiparke Irena Brunec Tebi. Foto:

Odkritju kipa ob 18. uri pred zgradbo Stare pošte na Koroški cesti 1 bosta sledila še odprtje razstave in predstavitev knjige Dosežki gradbeništva na Slovenskem (1918-1941) in opus stavbenika Josipa Slavca (1901-1978) v galeriji Kranjske hiše na Glavnem trgu 2 v Kranju.

Podjetje, ki je zaznamovalo Kranj
Podjetje Josipa Slavca je zgradilo je okoli 80 mostov, avtomobilske ceste, postavilo številne stanovanjske vile, hotele, tovarniške, vojaške in druge objekte, Kranj pa zaznamovalo z gradnjo Gaštejskega klanca, hotelov Jelen in Stara pošta, Andrašičeve in Adamičeve hiše, arkad na Roženvenskem klancu in arkad pri Prešernovem gledališču in hotela na Šmarjetni gori. Sedež podjetja je bil v hiši, kjer danes domuje Ljudska univerza.

Med vojno je podjetje podpiralo partizane, gradilo kranjske rove, po vojni pa je Josip Slavec vodil prenovo vseh prometnih komunikacij na Slovenskem. Po letu 1945 je podjetje postalo jedro Gradisa, Slavec pa je kljub manjšem vplivu v podjetju vodil gradnjo velikih kranjskih objektov, njegovi nasledniki pa nadaljujejo podjetniško tradicijo. Razstava bo odprta do 12. decembra vsak dan, od 8. do 19. ure, ob nedeljah in praznikih od 9. do 18. ure.