Napis na celici
Napis na celici "Tovariši, maščujte nas!", napisan pred odhodom na morišče. Foto: Neznan / Hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

V Kranju odpirajo razstavo, ki prvič sistematično in kronološko prikazuje, kako so se pri nas med vojno uporabljali in izrabljali politični grafiti.

Prevladovali so napisni in simbolni grafiti s politično vsebino, vendar niso grafitirali le odporniki, napisi na stenah so bili tudi politično nevtralni ali pa naklonjeni okupatorju, pojasnjuje kustosinja razstave Helena Konda, ki se raziskovanju grafitov posveča že več kot dve desetletji.

Tudi fotografiranje strogo prepovedano
Zavoljo stroge prepovedi fotografiranja, žal ne obstaja niti veliko fotografij odporniških grafitov, in zato so te, ki obstajajo, toliko dragocenejši zapis časa. Poleg tega pa seveda tudi dokaz o pogumnih aktivistih, ki so posredno in neposredno artikulirali kulturno identiteto na celotnem slovenskem ozemlju, je še povedala Konda.

Postavitev se torej sistematično loteva pregleda, kako so se na Slovenskem med drugo svetovno vojno pojavljali politični grafiti in druge ulične tehnike različnih družbenih akterjev.

Razstavo o grafitih na Slovenskem med drugo svetovno vojno je pripravila Layerjeva hiša v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine. Odprtje v Stolpu Škrlovec bo drevi ob 18. uri, na ogled bo do 28. septembra.