Jože Ciuha v svojem ateljeju Foto: GPN Kranj
Jože Ciuha v svojem ateljeju Foto: GPN Kranj
Franko Vecchiet
Franko Vecchiet v ateljeju. Foto: GPN Kranj

Dela in ateljeji Bogdana Borčiča, Jožeta Ciuhe, Dragice Čadež, Vladimirja Makuca, Franca Novinca, Franceta Slane, Dušana Tršarja in Franka Vecchieta bodo razstavljena do petka, 31. avgusta.
Kot je zapisal Marko Arnež, vodja Galerije Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj, so razstavo pripravili z željo pokazati, kaj novega nastaja v ateljejih umetnikov. Razstava z utrinki iz umetnikovih ateljejev dokazuje, da njihova ustvarjalnost še zdaleč ni izčrpana in da njihove stvaritve še vedno iščejo pot iz ateljejev.
Umetnikov atelje odpira svet umetnikove intime
Obiski pri umetnikih se največkrat zgodijo prav v njihovih ateljejih, kjer dela nastajajo. Vsak atelje je svet zase, prostor umetnikove intime, ki ga varuje pred zunanjim svetom, hkrati pa preko njega vstopa v ta svet. Tokratni razstavljavci so z veseljem odprli vrata svojih ateljejev in dovolili vpogled v svoj osebni prostor, ki je pri vsakem posameznem slikarju specifičen in sovpada z njihovimi deli. Kot je zapisal Arnež, "(matematični) red, ki se kaže na slikah, sovpada z urejenostjo prostora, kjer stojijo te slike. Nekateri so v ateljejih obdani s svojimi deli, tako da z vstopom v atelje vstopiš tudi v svet njihovih del. Nekateri poleg svojih slik postavijo tudi druge umetnine, celo afriške maske. Nekateri imajo vedno pospravljeno, pri drugih hodiš po žaganju. Pri nekaterih diši po oljnih barvah, pri drugih po tiskarskih, v vsakem ateljeju se vonja njihova dela."
"Vsak atelje, vsako delo, ki v njem nastane, kot tudi vsak umetnik, so nekaj posebnega in če imaš možnost z njimi deliti nekaj trenutkov ter to prenesti tudi drugim, je to veliko zadovoljstvo," še dodaja Arnež.
Posebnost galerijske arhitekture
Vsi razstavljavci so v razstaviščnem prostoru že razstavljali ali samostojno ali na preglednih razstavah ter se tako seznanili z arhitekturo Pavšlarjeve hiše, stare meščanske hiše, ki zahteva izredno pozornost pri izbiri in postavitvi del. Prva izbira razstavljenih del je tako povsem pripadla umetnikom, drugo izbiro pa sta opravila Marko Arnež in Franko Vecchiet.
Na odprtju razstave bo zaigral tudi letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada, trobentač Franc Kosem.