Leon Štukelj je edini Slovenec, ki je na olimpijskih igrah osvojil tri zlate medalje. Foto:
Leon Štukelj je edini Slovenec, ki je na olimpijskih igrah osvojil tri zlate medalje. Foto:
Štukelj je tekmoval od leta 1922, ko je bila v Ljubljani mednarodna tekma, pa do olimpijskih iger leta 1936 v Berlinu.

V dolenjski prestolnici se s spominsko razstavo Leon Štukelj 1898-1999-2008, ki bo vrata odprla nocoj ob 18.00 v Dolenjskem muzeju, spominjajo rojstnega dne sorojaka in predvsem življenjske ter športne poti staroste slovenskega olimpizma.

Nadgradnja razstave ob 100-letnici
Po besedah direktorja Dolenjskega muzeja Zdenka Piclja so tokrat pripravili nekakšno nadaljevanje razstave iz leta 1998. Tistega leta so ob Štukljevi 100-letnici z njegovo pomočjo razstavili celotno zbirko medalj, diplom, priznanj, odlikovanj, plaket, daril in drugih osebnih predmetov. Letošnja razstava pa kot novost ponuja nova uvodna panoja in dodane panoje s Štukljevimi športnimi dosežki, olimpijskimi medaljami, diplomami in dogodki, povezanimi z zaznamovanjem njegove 100-letnice rojstva v Novem mestu.

Ko je bil olimpizem le šport
Leta 2000 se je družina Leona Štuklja odločila, da na Univerzi v Mariboru stalno razstavijo predmete iz Štukljeve športne zapuščine. Temu pa se zdaj pridružuje tudi dokumentarne razstave v Novem mestu, ki bo prav tako stalna razstava Dolenjskega muzeja. Tako je po Picljevem mnenju "dosežen poglavitni namen ohranitve spomina na velikega in plemenitega človeka, ki je dobesedno združeval zdrav duh v zdravem telesu, za športne dosežke pa je bil nagrajevan izključno in samo z osvajanjem prvih mest".

Kot je še povedal organizator razstave, daje nova zloženka možnost razumevanja Štukljevega časa, ko je ideja olimpizma živela brez žvenketa dolarjev in evrov, vladal pa je žlahtni amaterizem, ki se ga je Štukelj rad in s ponosom spominjal.

Brez vztrajnosti ne gre
110. obletnica pa je ponovna priložnost, da se še enkrat poklonimo spominu človeka, ki je dokazal, da se lahko v športu in življenju kljub nadarjenosti uspe le z velikimi željami po uspehu in dokazovanju samemu sebi, s trdim delom, močno voljo, samodisciplino, vztrajnostjo, natančnostjo, doslednostjo, strpnostjo in skromnostjo.

L. Š.