Vendar pa instalacija ne vzpostavlja odnosa z mimoidočimi
Vendar pa instalacija ne vzpostavlja odnosa z mimoidočimi "samo" z verzi. Z izbiro oblikovanja panojev vzpostavlja relacijo z zgodbo oz. zgodovino mesta, kjer gostuje. Tako v Celju z mogočnimi okvirji, ki so med drugim vrisani v panoje, asociira na Celje kot knežje mesto. Foto: Matjaž Očko

Postavitev avtorice Glorjane Veber sestavlja 16 panojev s poezijo, ki jo je prispevalo prav toliko slovenskih pesnikov in pesnic. Instalacijo Potpoeta so zaradi napovedanega snega v Celju postavili že včeraj. Trenutno je zaradi močnega vetra pospravljena, na ogled pa bo spet od ponedeljka naprej - in vse do konca marca.

Svoje verze za panoje so prispevali Alja Adam, Milan Dekleva, Ivan Dobnik, Katja Gorečan, Kristina Hočevar, Alenka Jovanovski, Miklavž Komelj, Barbara Korun, Tina Kozin, Feri Lainšček, Iztok Osojnik, Zoran Pevec, Robi Simonišek, Ivo Svetina, Veno Taufer in Vebrova.

Ob instalaciji bo na ogled tudi lesena knjiga, v katero je vgraviran nagovor pesnika mimoidočemu: "Ne poznam tvojih oči / kaj nosijo / ali vidijo / tudi mene."

Izrezljani panoji aludirajo na knežje mesto
Instalacija ne vzpostavlja odnosa z mimoidočimi le z verzi, ampak tudi vez z zgodovino Celja kot knežjega mesta. Instalacija obenem preizprašuje pozabljeno oziroma premalokrat poudarjeno vlogo pesnika, ki s svojo umetnostjo, kot je zapisala Vebrova, daje narodu obraz in dušo, ki ju z gostovanji po tujini nosi po svetu.

Potencial za protejski projekt
Projekt je nastal pod pokroviteljstvom Zavoda Celeia in Javne agencije za knjigo. Organizatorji si želijo, da bi bila instalacija na ogled tudi drugod po Sloveniji, v vsakem kraju s poudarkom na pesnikih, ki prihajajo od tam.